Nem lesz amerikai génmódosított vetőmag Európában

Lakossági és hatósági ellenállás miatt lemond az amerikai Monsanto vetőmaggyártó konszern abbéli szándékáról, hogy Európában génmódosított növényeket termesszen, írja a 7hatar.ro. A mezőgazdasági óriás azzal indokolta döntését, hogy túl nagy volt az elutasítás mind a farmerek, mind a fogyasztóvédelem részéről. Szombaton világszerte 50 országban tüntettek a génmódosított vetőmagot termesztő konszern ellen.

Az Európai Unió azt ajánlja tagállamai számára, hogy vizsgálja meg a tengerentúli import gabonát. A Monsanto németországi szóvivője szerint Európa ezzel kihagy egy esélyt, ám a cégnek ez pénzügyileg nem fáj. Amíg a gazdák nem akarják használni a magvainkat, és a közvélemény is ellenzi a génmódosított növényeket, nincs értelme a szélmalomharcnak – nyilatkozta a konszern szóvivője, Ursula Lüttmer-Ouazane vasárnap a német Wall Street Journalnak.

A döntés különben nem új: a Monsanto mintegy három éve nem nyújtott be újabb kérelmet Európában GMO-növények termesztésére. „Az európaiaknak nyilvánvalóan több időre van szüksége. Más országokban vagy régiókban ez másként néz ki” – fejezte ki sajnálatát a szóvivő.

Legutóbbi döntésével a Monsanto nincs egyedül: a Bayer leányvállalata, a CropScience, valamint a BASF és a Syngenta már hátat fordított Európának, és hagyott fel a GMO-burgonya engedélyeztetésével.

Az Egyesült Államokban azonban – ahol azért jóval elterjedtebb és elfogadottabb a génmódosított technológia használata – nemrég újból a vádlottak padjára került a Monsanto: a földművelésügyi minisztérium a múlt héten genetikailag módosított búzát fedezett fel egy Oregon állambeli 30 hektáros területen. A vállalat teljes együttműködést ajánlott fel a hatóságokkal, mivel szerinte az a búza még 2005-ből származik, csak nem kapott engedélyt a kereskedelmi forgalomba helyezésre, és azóta nem is végeztek kísérletet rajta.

Mindenesetre Japán, az amerikai búza legnagyobb felvásárlója máris visszavonta rendelését. Az Európai Unió azt ajánlja tagállamai számára, hogy vizsgálja meg a tengerentúli import gabonát, Dél-Korea pedig bejelentette: jól meglesz az amerikai magok nélkül is.

A génmódosított növények termesztése és forgalmazása ellen egyébként világszerte hatalmas az ellenállás: nemrég 52 ország 436 városában tartottak Monsanto-ellenes tüntetéseket, nyolc ország betiltotta a géntechnológiával módosított növények termesztését és forgalmazását.

Európában Spanyolországban és Portugáliában termesztenek GMO-növényeket, illetve néhány kelet-európai országban – köztük Romániában is. Hétfőn egyébként azonnali hatállyal átfogó vetőmag-, illetve vetésellenőrzést rendelt el a magyarországi vidékfejlesztési miniszter, mert tudomására jutott, hogy az ország keleti határain keresztül bizonyos mennyiségű GMO-s (génmódosított) kukorica-vetőmag érkezett illegálisan Magyarországra, az MTI szerint.

.A Monsanto konszern azzal védi a géntechnológiát, hogy ez az egyedüli módja a Földön 2050-re 9 milliárdot elérő népesség ellátásának.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?