Sógor Csaba: még nincsenek veszélyben a kerti veteményesek

Az új vetőmagszabályozási európai bizottsági tervezet elleni nemzetközi petíciót két hét alatt közel 18 ezren írták alá Európa számos országából, az elmúlt egy hétben pedig – amióta a maszol.ro cikkezett a kezdeményezésről – a magyarlakta vidékekről további kétezer aláírás gyűlt össze annak reményében, hogy hatni lehet a kisgazdaságokat fenyegető direktíva elfogadása ellen.

“Meggyőződésem, hogy nem fog átmenni egy olyan szabályozás, amely hátrányosan érintené a kisgazdaságokat, hiszen ez nem csak a magyar szavazóknak, hanem az összes európai polgár számára hátrányos, ezért sem az Európai Tanács, sem az Európai Parlament nem fogja ezt engedni. Ne felejtsük el, hogy nem csak azok számára lenne ez káros, akik a vetőmagokat mezőgazdasági termelésre használják, hanem a biogazdálkodás, a hagyományos mezőgazdasági termelési módok hívei számára is, akik egyre többen vannak Európa nyugati felében is” – fogalmazott a maszol.ro-nak Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő.

Tájékoztatása szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy az uniós vetőmag-szabályozás csupán az ipari felhasználású vetőmagokra vonatkozik, vagy valóban ellehetetlenülnek a kistermelők. “Nem tudom elképzelni, hogy ugyanazok a szabályok vonatkozzanak mindkét kategóriára, a javaslat nem eléggé egyértelmű ebben a tekintetben” – hangsúlyozta Sógor.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, a vetőmag-szabályozás csak terevzet, a döntést az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek kell meghoznia az ügyben. Elmondta, az EP teljesen egyenrangú félként vesz részt a folyamatban, azaz a képviselők módosító indítványokat is beterjeszthetnek a szöveghez, majd az egész csomagról szavazni fognak. A javaslatból pedig csak akkor válhat kötelező és az összes tagállamban közvetlenül alkalmazandó rendelet, ha a tagállami kormányok képviselőiből álló Európai Tanács és az EP meg tud egyezni egy közös szövegben.

Mint megtudtuk Sógortól, a civil nyomásgyakorlás rendkívül fontos, azonban az Európai Bizottság is konzultál az ágazati érdekvédelmi szervezetekkel, civil csoportokkal. Tájékoztatása szerint Brüsszel nem köteles figyelembe venni a petíciót, azonban a civilek minden törvényes eszközt, akár az utcai demonstrációt is használhatják érdekeik megjelenítésére. Sógor megjegyezte: egyelőre korainak tartja a további tiltakozásokat, éppen azért, mert egyelőre csak tervezetről van szó.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?