Több pénz jön a vendégmunkásoktól idén, mint az uniós alapokból?

Valószínűleg több pénzt küldenek haza idén a romániai vendégmunkások, mint amennyit a kormány lehív ebben évben az uniós alapokból – hívja fel a figyelmet a Ziarul Financiar.  

A Román Központi Bank és a pénzügyminisztérium adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában a romániai vendégmunkások 2,3 milliárd eurót küldtek haza. A mezőgazdaságnak juttatott uniós támogatás 1,7 milliárd euró, ez az idénre számított szubvenció szinte teljes összege. A vidékfejlesztésre lehívott uniós forrás 710 millió euró, a strukturális alapból pedig 444 millió eurót hívtunk le.

2014 és 2020 között 22,5 milliárd euró strukturális és kohéziós alap áll Románia rendelkezésére. Ebből mindössze 1,4 milliárd eurót tudtunk lehívni, ami az összeg 6,5 százaléka. Corina Crețu, a regionális politikáért felelős EU-biztos korábban többször is hangoztatta, hogy nem érti, miért nem él a kabinet az uniós források lehetőségével, hiszen a kohéziós alapok a román állampolgárok jóllétét segítenék elő, csak le kellene hívni.

Emlékeztetett, hogy a kohéziós forrásokból munkahelyeket lehetne teremteni, a gazdaságot fejleszteni, ki lehetne terjeszteni az oktatáshoz és az egészségügyhöz való hozzáférést, felkarolni a társadalom szélére szorult rétegeket, fejleszteni a vasúti és a közúti közlekedést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?