„Mi adnánk pénzt, de nem kéritek” - nekiment a PSD-kormánynak a PSD-s uniós biztos

Szokatlanul éles hangnemben bírálta és azzal vádolta hétfőn a bukaresti kormányt a regionális politikáért felelős román EU-biztos, hogy nem hív le pénzt uniós alapokból infrastrukturális beruházásokra. „Többé nem fogadom el, hogy a kormány sértő módon viszonyuljon a munkámhoz” – fakadt ki  brösszeli sajtótájékoztatóján Corina Crețu.

Az Európai Bizottság tagjának kirohanása már csak azért is szokatlan, mert korábban a jelenleg kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) tagja volt, és a PSD javaslatára került tisztségbe. Hétfői sajtótájékoztatóján közölte: elege van abból, hogy minden eszközzel segíteni próbálja országát, de a bukaresti kormány nem használja ki az uniós alapok nyújtotta lehetőségeket.

A brüsszeli biztos konkrét példákkal támasztotta alá kijelentését. Tájékoztatása szerint a Marosvásárhely- Iași autópálya megépítése prioritás az Európai Bizottság számára, ezért nem csak a munkálatokat, hanem a sztráda megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését is finanszírozná. Ennek ellenére a bukaresti kormány ezt ppp-konstrukcióban akarja megvalósítani.

Ugyanakkor a román hatóságok a saját maguk által megszabott határidőket sem tartják be. Corina Crețu példaként említette: a kormány vállalta, hogy 2017 végéig benyújtja pályázatát egy főváros metrószakasz megépítésére, de ez a mai napig nem történt meg. A biztos szerint Románia máris elveszített 2 milliárd eurót a hatóságok hozzáállása miatt.

„Azt szeretném, ha a romániaiak megértenék: az Európai Bizottságban teljes a nyitottság a romániai infrastrukturális beruházások finanszírozására, de ha a bukaresti hatóságok nem nyújtnak be pályázatokat, akkor Brüsszelnek nincs mit finanszírozni” – mondta Corina Crețu.

Kapcsolódók

Kimaradt?