Kelemen Hunor: Toader elemzése „korrekt” volt, de az államfő nem fogja leváltani Kövesit

Tudorel Toader igazságügyi miniszter „korrekt” elemzésének logikus következtetése volt az, hogy kezdeményezze a korrupcióellenes főügyész leváltását Kelemen Hunor szerint. Az RMDSZ elnöke azonban úgy véli, az államfő nem fogja meneszteni Laura Codruta Kövesit.

Portálunknak adott nyilatkozatában a politikus emlékeztetett: Tudorel Toader az első igazságügyi miniszter, aki eleget tesz a törvényi kötelezettségének, és a parlament előtt készül ismertetni a legfőbb ügyészség és különböző részlegei (DIICOT, DNA) tevékenységének elemzését. 

A DNA vezetőjének tevékenységét kiértékelő jelentésében Kelemen Hunor szerint a tárcavezető nem mondott semmi újat. „Tudorel Toader olyan dolgokat mondott el, amelyeket régóta ismerünk: különböző nyilatkozatok, a Velencei Bizottság, az alkotmánybíróság állásfoglalásai és határozatai, más, a sajtóból ismert adatok. De nyilván, egy csokorba szedve, ezek eléggé brutálisan hatnak" – fogalmazott a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor szerint Tudorel Toader "korrekt" elemzést ismertetett csütörtök este, és a következtetéseket levonva logikus volt a miniszternek az a lépése, hogy kezdeményezze Laura Codruta Kövesi leváltását. Emlékeztett azonban arra, hogy a főügyész menesztése az alkotmány szerint az államfő hatásköre, Klaus Johannis pedig az elmúlt napokban kijelentette: nem tartja ezt indokoltnak.

„Az államfő egy következetes politikus, szerintem nem fogja megváltoztatni a véleményét. Ezért azt gondolom, hogy nem fog semmi történni. Bizonyára néhány napon belül a nyilvánosság elé áll, és megismétli azt, amit a múlt héten mondott. Tehát minden marad a régiben” – jelentette ki.

Kelemen Hunor ironikusan megjegyezte: mivel korábban Laura Codruta Kövesi kijelentette, hogy jó munkát végzett, vélhetően ezután is ugyanúgy fog eljárni, mint eddig. „Ha ugyanis eddig jó munkát végzett, nincs amiért változtatnia a munkamódszerén, a stílusán, a hozzáállásán, és mandátuma végéig marad a DNA élén. Hogy ennek milyen következményei lesznek az intézményre, az egy másik kérdés” – fogalmazott a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?