FRISSÍTVE - A DNA főügyészének menesztését kéri az igazságügyi miniszter

FRISSÍTVE: Az igazságügyi miniszter csütörtök este bejelentette: kéri a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének leváltását. Tudorel Toader előtte egy 36 oldalas jelentés kivonatát ismertetve indokolta meg, hogy szerinte miért alkalmatlan Laura Codruta Kövesi a tisztség betöltésére. Az utolsó szó Klaus Johannis államfőé, aki azonban védelmébe vette a főügyészt, és azt üzente Tudorel Toadernek: jelentése "homályos", és az elnöki hivatal elemezni fogja. A kormánypártok helyeselték a miniszter döntését, az ellenzék a menesztését kéri, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök pedig "korrektnek" nevezte a jelentését. Bukarestben és több más városban tiltakozó tüntetések kezdődtek. Cikkünk folyamatosan frissül.

Az igazságügyi miniszter a jelentés ismertetése előtt hangsúlyozta: nem a DNA-nak, mint intézménynek az eredményességét elemezte, hanem a főügyész tevékenységét vesézte ki. Tudorel Toader összesen húsz „vádpontot” sorolt fel, amelyek szerinte indokolttá teszik Codruta Kövesi leváltását. A tárcavezető szerint a DNA főügyésze:

  • megsértette az alkotmányt a hírhedt 13-as sürgősségi rendelet ügyében indított bűnvádi eljárással
  • megszegte az alkotmányt a Belina tóval kapcsolatos kormányhatározat ügyében indított bűnvádi eljárással
  • túlzottan autoriter módon vezeti a DNA-t
  • nyilvánosan megkérdőjelezte az alkotmánybíróság határozatait és a testület tekintélyét
  • a nagy médiavisszhangú bűnvádi eljárásokat részesítette előnyben
  • „minden áron” elmarasztaló ítéleteket szorgalmazott a DNA által indított bűnvádi perekben
  • mandátuma alatt nőtt a vádlottakat felmentő bírósági ítéletek száma és növekedtek a DNA költségei
  • nem törekedett a tisztségükkel visszaélő beosztottjai magatartásának felszámolására
  • beosztottjai meghamisították lehallgatott telefonbeszélgetések tartalmát
  • a külföldi sajtónak adott nyilatkozataival rontott Románia megítélésén
  • dicsérte a DNA utólag bizonyíték-hamisítással vádolt ploiești-i részlegét

Kövesi „bűnlajstroma” részletesebben

A jelentést ismertetve az igazságügyi miniszter egyebek mellett azokra az alkotmánybírósági határozatokra hivatkozott, amelyek szerint a DNA - Kövesi vezetésével - az utóbbi év alatt háromszor is alkotmányos konfliktusba keveredett más állami hatóságokkal. Felidézte azt az alkotmánybírósági döntést, miszerint a DNA túllépte hatáskörét, beavatkozott a törvényhozás folyamatába, amikor bűnvádi eljárást indított a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő - több százezer tüntető tiltakozását kiváltó, utólag hatálytalanított - 13-as sürgősségi kormányrendelet elfogadása ügyében.

A tárcavezető emlékeztetett: az alkotmánybíróság azért is elmarasztalta Kövesit, amiért megtagadta, hogy a 2009-es elnökválasztást kivizsgáló parlamenti különbizottság elé járuljon. Ezzel nemcsak elutasította a lojális együttműködést a nép választott képviselőivel, hanem a parlament és az alkotmánybíróság autoritását is megkérdőjelezte, igazság kiderítését is akadályozta - magyarázta.

Toader szerint a korrupcióellenes főügyész - a jogállamiságot sértő módon - "minden áron" elmarasztaló ítéleteket próbált kicsikarni, és előnyben részesítette a nagy médiaérdeklődésre számot tartó, híres emberekre vonatkozó ügyeket. A miniszter azt állította: Kövesi interjúiban félretájékoztatta a külföldi tisztségviselőket, lejáratva ezzel Romániát.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a korrupció megelőzésének és leküzdésének folytatódnia kell, a DNA nem egyetlen emberből áll, de a vádhatóságnak is tiszteletben kell tartania jogállamiságot, az ártatlanság vélelmét, együtt kell működnie az állam többi intézményével.

Johannis: a jelentés „homályos”, az elemzésére van szükség

Az alkotmány szerint az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és válthatja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján. Az elnöki hivatal Tudorel Toader sajtónyilatkozatát követően közölte: "nem világos" a DNA főügyésze tevékenységét elemző jelentés.  A közlemény szerint a miniszter következtetései eltérnek attól a kiértékeléstől, amelyet az államfő készített a DNA-ról és az intézmény vezetőségéről. Ezért a bemutatott dokumentum "mélyreható vizsgálatára van szükség", amelyet az elnöki hivatal elemezni fog. 

A közlemény emlékeztet: Klaus Johannis több ízben is elégedetten nyilatkozott a korrupcióellenes ügyészség tevékenységéről, és ezt az álláspontját továbbra is fenntartja. Az államfő minden alkotmányos előjogával élni fog a független igazságszolgáltatás biztosítása és a jogállamiság megszilárdítása érdekében - teszi hozzá az elnöki hivatal közleménye. 

PNL: Toader érvei nem elégségesek, USR: Toadernek mennie kell

A miniszter bejelentésére elsők között a Nemzeti Liberális Párt (PNL) reagált, amelynek szóvivője közölte: nem időszerű az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyésze, Laura Codruţa Kövesi tisztségből való menesztése. "Tudorel Toader érvei nem állnak a lábukon. A DNA főügyészének tisztségből való visszahívása nem időszerű. Egyetlen érve sem elégséges ehhez" - jelentette ki Ionel Dancă.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerint Tudorel Toader politikai döntést hozott. Az ellenzéki párt úgy értékelte, hogy a DNA főügyészének leváltására tett kísérlet "a román igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadás". Az USR ezért az igazságügyi miniszter lelváltását követeli.

Az USR közleményében azt állítja, az igazságügyi tárca vezetője már egy éve halogatja a csütörtök este bejelentett döntést, amelyet az őt tisztségbe juttató Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői követeltek meg tőle, abban a reményben, hogy ezáltal megszabadulhatnak a büntetőjogi felelősségrevonástól. "Tudorel Toader azt választotta, hogy engedelmeskedik politikai felettesei utasításainak, és jelzi a romániai bíráknak és ügyészeknek, hogy ezentúl mindenkit, aki megpróbál nyomozást indítani Liviu Dragnea büntetőügyes bandája ellen, politikailag és a médiában is meghurcolnak" - fogalmaz az USR közleménye. 

A PSD támogatja Toader döntését

Az igazságügyi miniszter által ismertetett jelentés "rendkívül szakszerű" - nyilatkozta az Agerpresnek a PSD sajtószóvivője, aki szerint az alakulat támogatja a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztésének kezdeményezésére vonatkozó döntést. Adrian Dobre elmondta, a jelentés a törvényi előírásokra, illetve "világos, szilárd és tagadhatatlan érvekre" alapoz. Hozzátette, mind a jelentésbe foglaltak, mind az utóbbi időben történtek alapján "természetesnek tekinthető" a jelentés végkövetkeztetése, az, hogy a miniszer kezdeményezi a korrupcióellenes főügyész elmozdítását. 

"Nyilvánvalóan támogatjuk a miniszter döntését, majd meglátjuk, hogy az alkotmány és a törvény előírásainak szellemében miként zajlanak tovább a dolgok" - fogalmazott. A PSD szóvivője szerint Toader nem "légből kapott kijelentésekkel" állt elő, hanem összefoglalta az alkotmánybíróság több döntését, rávilágítva "arra a valóságra, amellyel nap mint nap szembe kell néznünk, és amellyel harcolnunk kell". 

Kelemen Hunor: Kövesi a helyén marad

Tudorel Toader igazságügyi miniszter „korrekt” elemzésének logikus következtetése volt az, hogy kezdeményezze a korrupcióellenes főügyész leváltását Kelemen Hunor szerint. Az RMDSZ elnöke azonban úgy véli, az államfő nem fogja meneszteni Laura Codruta Kövesit – nyilatkozta a Maszolnak.

A DNA vezetőjének tevékenységét kiértékelő jelentésében Kelemen Hunor szerint a tárcavezető nem mondott semmi újat. „Tudorel Toader olyan dolgokat mondott el, amelyeket régóta ismerünk: különböző nyilatkozatok, a Velencei Bizottság, az alkotmánybíróság állásfoglalásai és határozatai, más, a sajtóból ismert adatok. De nyilván, egy csokorba szedve, ezek eléggé brutálisan hatnak" – fogalmazott a szövetségi elnök. További részletek itt.

Tüntetések több nagyvárosban

A több mint egy éve korrupcióellenes demonstrációkat szervező civil szervezetek felhívására csütörtök este a bukaresti kormánypalota előtti téren és több nagyvárosban több száz tüntető gyűlt össze a DNA-főügyész védelmében.


A fővárosi tüntetők 19 óra körül kezdtek el gyülekezni, román és európai uniós zászlókat lengettek, és többek között azt skandálták, hogy "Tolvajok, tolvajok!", "DNA, meg fogunk védeni!".  Temesváron és Iaşi-ban is több százan tüntettek, a tiltakozók az igazságügyi miniszter és a Szociáldemokrata Párt elleni jelszavakat skandáltak. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?