Puskás Bálint volt alkotmánybírót kérdeztük a Btk.-módosításról

Az alkotmánybírósághoz fordul az éj leple alatt módosított büntető törvénykönyv és büntető perrendtartási törvénykönyv ügyében a Legfelső Bírói Tanács. Puskás Bálint, a taláros testület volt tagja a Maszol érdeklődésre elmondta, hogy milyen szempontok szerint mérlegelhetnek volt kollégái.

„A sürgősségi kormányrendeletek sürgősségének megindoklása a kormány dolga. Ebben az esetben, ha figyelembe vesszük, hogy az alkotmánybíróságnak több mint 50 olyan döntése van, amely alkotmányellenesnek nyilvánítja a büntető törvénykönyv, illetve a büntető perrendtartási törvénykönyv bizonyos cikkelyeit, akkor a sürgősség indokolt. Hiszen ezek már régi döntések, és a 45 napos határidő a korrekcióra már rég lejárt” – magyarázta portálunknak Puskás Bálint.

Mint kifejtette, az államhatalmak közötti jogviták elbírálásakor nagyon fontos lenne tudni, hogy a Legfelső Bírói Tanács egészen konkrétan mit kifogásol a sürgősségi rendeletben. Szerinte lehetnek olyan cikkelyek a Btk.-módosításról szóló jogszabályban, amire az alkotmánybíróság azt mondja, hogy nem alkotmányosak. De azoknak a cikkelyeknek az esetében, amelyeket a taláros testület egyszer már alkotmányellenesnek nyilvánított, és most a kormány ezeket módosította a törvény szellemében, biztosan alkotmányosak lesznek.

„Abban az esetben látok lehetőséget arra, hogy az alkotmánybíróság bizonyos cikkelyeket alkotmányellenesnek nyilvánítson a sürgősségi kormányrendeletből, ha azok nem az alkotmánybíróság által eddig módosított cikkelyekkel kapcsolatosak vagy nem azok szellemében módosultak” – mondta a volt alkotmánybíró.

Puskás emlékeztetett, hogy a hivatali visszaélés meghatározásával kapcsolatban a múltban az alkotmánybíróságnak is voltak kifogásai. „Nekünk az volt a problémánk, hogy a Btk.-ban túl általános megfogalmazások vannak, jelenleg akárkire, akármikor rá lehet fogni, hogy hivatali visszaélést követett el. Ha úgy módosították a Btk.-t, ahogy az alkotmánybíróság megfogalmazta és megindokolta, akkor nincs kifogásolnivaló a kormány lépésében. Viszont ha ezen túlmentek, akkor lehet szó új alkotmánybírósági döntésről a CSM megkeresésére” – nyilatkozta a Maszolnak Puskás Bálint.        

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?