Letartóztatták a merényletkísérlettel gyanúsított kézdivásárhelyi fiatalt

FRISSÍTVE: A Bukaresti Táblabíróság elrendelte szerda hajnalban annak a fiatalnak a harminc napos előzetes letartóztatását, aki a terrorizmus ellenes ügyészség szerint házi készítésű bombát akart a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen felrobbantani. A gyanúsított a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik helyi vezetője. A HVIM elutasítja a kézdivásárhelyi merényletvádat. 

A DIICOT honlapján megjelent közlemény szerint B. I. A.-t az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének a szándéka, és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértése gyanújával vették őrizetbe kedden.

A DIICOT szerint a gyanúsítottnál házkutatásokat tartottak, és az otthonában talált és lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék. Az ügyészség a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) segítségével derítette fel a kézdivásárhelyi esetet.

"Az ügyben fennáll annak az alapos gyanúja, hogy (.) B.I.A. vádlott, a HVIM romániai szárnyának az oszlopos tagja vállalta, majd beszerezte az eszközöket egy házi készítésű robbanószerkezet előállításához, amelyet Kézdivásárhelyen, a december elsejei ünnepségen akart a tömegben felrobbantani" - áll az ügyészségi közleményben.

Az ügyészség közlése szerint a kézdivásárhelyi férfi "a szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom magyarországi struktúra Erdélyben kifejtett revizionista-szeparatista" céljait képviselte, és "Nagy-Magyarország visszaállítására" készült, "e folyamat részeként pedig a román állampolgárok és javaik elleni erőszakos cselekedetekkel, valamint a román hatóságoknak az úgynevezett Székelyföld fölötti ellenőrzése megnehezítésével/megakadályozásával" is számolt.

Keddi közleményében a HVIM visszautasította a vádakat azzal kapcsolatban, hogy bármilyen merényletet kívántak volna elkövetni. Állásfoglalásuk szerint székelyföldi szervezetük "elképesztő zaklatásnak és titkosszolgálati rágalmaknak" van kitéve az elmúlt huszonnégy órában. Azt írták "semmiféle robbanóanyagot nem találtak a házkutatások során, és semmilyen olyan eszközt, ami egy, a SRI által képzelt merénylethez felhasználható lenne". Hozzátették: "zászlókat, pólókat, szilveszteri petárdát, airsoft használt optikai segédeszközt, egy airsofthoz használt szirénát" és a szülinapi tortáról a csillagszórót" foglalták le.

A HVIM korábbi közlése szerint a kézdivásárhelyi vármegyésekkel szembeni hatósági intézkedések törvénytelenül zajlottak, mivel a kihallgatásra nem engedélyezték az ügyvéd jelenlétét, a jegyzőkönyveket csak románul állították ki, tolmácsot sem biztosítottak. „A titkosszolgálat egész egyszerűen "lebeszéli" az általunk felkért ügyvédeket az ügy vállalásáról”, írja közleményében a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. 

Kelemen Hunor: elítéljük az erőszakos cselekedeteket. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a sajtóból értesült a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezete elnökének szándékáról, aki a hatóságok szerint robbantásos merényletre készült Románia nemzeti ünnepén. „Az RMDSZ elítél minden erőszakos cselekedetet, és elhatárolódik minden olyan szélsőséges megnyilvánulástól, ami feszültséget kelt a közösségek között. Ebben az országban a békés együttélés, a tolerancia és az egymás iránti tisztelet vihet előre a fejlődés, a jövőépítés útján” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök. Hozzátette, az RMDSZ mindig a parlamentáris demokrácia eszközrendszerét, a politikai párbeszédet tartotta és tartja az egyetlen törvényes és járható útnak. Közölte: bízik abban, hogy a hatóságok korrekt módon végzik a munkájukat, ugyanakkor nyugalomra és higgadtságra intett minden közszereplőt.  

SRI: senkit nem veszélyeztetett a merényletkísérlet

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) illetékese szerint a titkosszolgálat régóta figyelte azt a fiatalt, akit az ügyészség gyanúja szerint házi készítésű bombát akart felrobbantani kedden a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett kézdivásárhelyi rendezvényen. 

Ovidiu Marincea, a SRI igazgatójának a tanácsadója kijelentette: "mindig a látókörünkben volt (az őrizetbe vett fiatalember), egy pillanatra sem volt veszélyben a román állampolgárok élete vagy épsége". 

A Digi 24 hírtelevízió arról számolt be, hogy a házi készítésű bombát több mint 400 petárdából állították össze, és olyan szerkezettel látták el, amellyel távolról is működésbe lehetett hozni. A hírtelevízió közlése szerint a nyomozók katonai használatra szánt éjszakai látókészülékeket is lefoglaltak a gyanúsítottnál.

Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva az erdélyi magyar politikusokat is felelőssé tette a szélsőséges megnyilvánulások miatt. "Bátorította a szélsőségesen nacionalista elemeket az, ahogy egyes magyar politikai vezetők viszonyultak az évek során a nemzeti jelképekhez és Románia nemzeti ünnepéhez" - jelentette ki a prefektus. Szerinte szükség van arra, hogy a közösség számára példát mutató magyar politikai vezetők is változtassanak a hozzáállásukon. 

Bíróság dönt az előzetes letartóztatásról

A kedden őrizetbe vett B.I.A.-t egyébként az ügyészség Bukarestbe szállította, ahol a bíróság dönt majd az előzetes letartóztatásáról. Az Agerpres híre szerint a fiatalembert a tavalyi román nemzeti ünnepen Kézdivásárhely főterén kitűzött gyászlobogók ügyében is vizsgálta az ügyészség, de végül ejtette az ügyet. 

A Fidesszel együtt kormányzó Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elítéli azokat a szélsőséges megnyilvánulásokat, amelyek leginkább ártanak a külhoni magyar közösségnek. Ha valósnak bizonyul az a román hatóságok által megfogalmazott terrorista vád, mely a HVIM egyik helyi emberéhez köthető, úgy a KDNP leghatározottabban hangot ad megdöbbenésének és felháborodásának, hiszen a magyar kisebbség mindig békés, nemzetközi jogon alapuló eszközökkel küzdött és küzd jogaiért - írták a közleményben. Kiemelték: elítélik azokat a szélsőséges megnyilvánulásokat, amelyek leginkább ártanak a külhoni magyar közösségnek, és felelőtlennek tartanak minden olyan politikust, aki kapcsolatot tart ilyen szélsőséges személyekkel és csoportokkal.

Egy másik személyt is kihallgattak

Tudósítónk beszámolója szerint egy másik férfi is érintett lehet az ügyben. H. I.-t tanúként hallgatták ki kedden. Kézdivásárhelyen a terrorelhárítás kedden délelőtt feloszlatta a HVIM és a Vitézi Rend által meghirdetett megemlékezést, amelynek keretében a Székely Hadosztály előtt tisztelegtek volna. Kézdivásárhely főterét detektorral kutatták át. Az ügyészség a Román Hírszerző Szolgálattal augusztus óta követi figyelemmel az ügyben érintett személyeket. 

Az Magyar Polgári Párt háromszéki elnöke, Kulcsár Terza József szerint a nyomozó hatóságoknak nagyon hamar tisztázniuk kell a vádakat. „Nem hiszem, hogy valaki a magyar közösségből ilyent (szerk. megj. merényletet) tervezett volna. Úgy az MPP, mint a többi magyar politikai szervezet és a magyar egyházak is békés, demokratikus eszközökkel kérik a térség autonómiáját, tiszteletben tartjuk az ország törvényeit, Románia alkotmányát és a nemzetközi jogszabályokat is”. Kulcsár Terza József kifejtette: nem tartja szélsőségesnek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (HVIM), és szerinte nem szabad egy személy alapján megítélni egy szervezetet.  A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs is úgy nyilatkozott: elítéli az erőszak és az erőszakkal való fenyegetés minden formáját, és kizárólag békés eszközökkel kívánják elérni a térség autonómiáját. Az erőszakos cselekmények nem vezetnek sehová, és mindenkinek egyénileg kell viselnie cselekedetei jogi felelősségét, nem lehet kollektív büntetést kiróni, hívja fel a figyelmet Izsák Balázs. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?