A HVIM visszautasítja a kézdivásárhelyi merényletvádat

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) visszautasítja a vádakat azzal kapcsolatban, hogy bármilyen merényletet kívántak volna elkövetni Székelyföldön.

Mint ismert, a szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) szerint a HVIM helyi szervezetének egyik vezetője házi készítésű bombát akart a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen felrobbantani. A DIICOT csak a gyanúsított nevének iniciáléját közölte, a román sajtó szerint a fiatalt Beke István Attilának hívják.

Keddi közleményében a HVIM visszautasította a vádakat azzal kapcsolatban, hogy bármilyen merényletet kívántak volna elkövetni. Állásfoglalásuk szerint székelyföldi szervezetük "elképesztő zaklatásnak és titkosszolgálati rágalmaknak" van kitéve az elmúlt huszonnégy órában. Több tagjuknál és szimpatizánsuknál házkutatást tartottak, két embert kihallgattak, egyiküket őrizetbe vették Bukarestben.

Azt írták: minden hatósági intézkedés "teljesen törvénytelen" volt, a kihallgatáson nem engedélyezték ügyvéd jelenlétét, a jegyzőkönyveket csak románul állították ki, nem biztosítottak tolmácsot. Álláspontjuk szerint a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) az ügyben kiadott sajtóközleménye "hemzseg a hazugságoktól", mivel "semmiféle robbanóanyagot nem találtak a házkutatások során, és semmilyen olyan eszközt, ami egy, a SRI által képzelt merénylethez felhasználható lenne".

Hozzátették: "zászlókat, pólókat, szilveszteri petárdát, airsoft használt optikai segédeszközt, egy airsofthoz használt szirénát" és a szülinapi tortáról a csillagszórót" foglalták le. Azt írták: "a képtelen rágalmak miatt" a nemzetközi igazságszolgáltatáshoz, a nemzetközi sajtóhoz és jogvédő szervezetekhez fognak fordulni.

Kapcsolódók

Kimaradt?