Letették a hivatali esküt a Cioloș-kormány miniszterei

Nagy többséggel bizalmat szavazott kedden délután Dacian Cioloș kormányának a parlament: 389-en támogatták, 115-en ellenezték a beiktatását. Este az államelnöki hivatalban letették az esküt a miniszterek. A kormány tagjairól itt olvashat részleteket.

FRISSÍTÉS: „Románia a válság legsúlyosabb formájával küzd. A bizalmi válsággal. A bizalom a legfontosabb érték a politikában: nehéz megszerezni, de könnyű elveszíteni” – jelentette ki Klaus Johannis kedd este a miniszterek eskületételekor. 

Az államfő szerint a szakértői kormány egyéves mandátuma esélyt jelent a politikai pártoknak, hogy helyreállítsák kapcsolatukat a választókkal. Az elnök kifejtette: a romániai kormányváltást a politikai elittel szembeni bizalmi válság tette szükségessé, miután a politikai elit eltávolodott azoktól, akik rábízták érdekeik képviseletét. Emlékeztetett: azután nevezett ki szakértői kormányt, hogy az egyeztetéseken egyetlen párt sem tett javaslatot politikus kormányfő-jelöltre.

"Pártok nélkül nincs politika: való igaz. De a demokráciában a népakarattól sem lehet eltekinteni" - jelentette ki Johannis. Úgy vélte, a jövő őszi választásokig hátralévő idő jó alkalom a politikai pártoknak a megújulásra, a választók szolgálatához és képviseletéhez való visszatérésre.

Az elnöki hivatalban lezajlott ünnepélyes eskütétel után Iohannis a kormánypalotába is elkísérte az új kabinetet, ahol részt vett annak első ülésén. Rámutatott: még sosem volt politikailag "ennyire  független" kormánya Romániának, majd kifejezte reményét, hogy a rosszakarók várakozásait meghazudtolva a szakértői kormány sikeres lesz, és meg fogja mutatni, hogyan lehet "jól kormányozni" az országot.

15.50: Megvan a végeredmény: 389 igen, 115 nem szavazat.

14.48: Megkezdődött a szavazás.

14.35: Ismét Dacian Cioloș lépett a szónoki emelvényre. A kinevezett miniszterelnök megköszönte a felszólalásokat, és közölte, hogy kormánya a romániai demokrácia megerősítését tartja legfontosabb céljának. Mint mondta, a polgárok bizalmának visszanyerésére törekednek majd a miniszterei. Dacian Cioloș ugyanakkor folyamatos párbeszédet ígért a parlamenti pártokkal.

14.15: A Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) szenátora, Haralambie Vochitoiu közölte, hogy megszavazzák a kormányt.

14.10: Mihaela Stroe képviselő bejelentette, hogy a Népi Mozgalom (PM) nem szavazza meg a kormányt.

14.00: Kelemen Hunor szavai szerint az RMDSZ támogatja a kormány beiktatását. „A kormányprogram rendkívül rövid, de teljesen világos” – mondta az RMDSZ elnöke, aki folyamatos párbeszédet vár el a leendő kormányfőtől.

13.50: Călin Popescu Tăriceanu bejelentette: az ALDE nem szavazza meg a Cioloș-kormányt.

13.40: Alina Gheorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke bejelentette: megszavazzák az új kormányt, mivel bíznak abban, hogy megoldás lehet a bizalmi válságra. A szakértői kormány azt tükrözi, hogy mennyire mélyre süllyedt a jelenlegi politikai osztály iránti bizalom – mondta.

13.30: Liviu Dragnea szociáldemokrata párti elnök szerint az új kormány feladata a minimálbér emelése, a közalkalmazottaknak megszavazott tíz százalékos béremelés biztosítása. Mint mondta, pártja bizalmat szavaz az új kormánynak, de csak addig támogatja azt, míg a PSD-kormány által elkezdett gazdasági lépéseket továbbviszik és korrektül szervezik meg a 2016-os választásokat. 

13.10. Dacian Cioloș szólalt fel. Ez a kormány minden téren nem vállalhat fel reformokat, azonban felvállal néhány lépést, amelyet a társadalom támogatásával véghez tud vinni. Átláthatóság, felelősség és nyitottság jellemzi ezt a kormányzást – ígérte a kijelölt miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy a kormány feltételek nélkül támogatja az igazság függetlenségét és a korrupcióellenes harcot.

A kulcsfontosságú tisztségekbe csakis a szakértelem alapján történnek majd a kinevezések – szögezte le. Kulcsfontosságú a gazdasági növekedés fenntartása – tette hozzá. Támogatást ígér az uniós forrásokból is finanszírozott befektetéseknek. Az egészségügyi alkalmazottak külföldre való elvándorlásának visszaszorítására törekednek. Cioloș hangsúlyozta: nem óhajtják és nem is szeretnék helyettesíteni a politikai osztályt, demokrácia nem lehetséges pártok és politikusok nélkül. Csak a pártok támogatásával tudnak kormányozni – mondta a kijelölt miniszterelnök.

Szavazás előtt módosult a kormánylista és a program

A Dacian Cioloș által vasárnap bejelentett kormánylista módosult: Andrei Baciu alig néhány óráig volt az egészségügyi miniszteri poszt várományosa, a kijelölt miniszterelnök rögtön mást jelölt helyette, amikor az interneten olyan fotókat kezdtek terjeszteni a szívsebészről, amelyeken egy szál alsónadrágban pózolt. Ugyanakkor Cristina Guseth helyett Raluca Prună, az Európai Bizottság szakértője lett az igazságügyi miniszteri tisztség várományosa, előbbi ugyanis a leggyengébben szerepelt a jelöltek bizottsági meghallgatásán. A Dacian Cioloș vezette kormány minisztereinek ismertetőjét ITT olvashatja.

Módosult ugyanakkor a kormány eredeti programja is: törölték a parlament és az önkormányzatok ötéves mandátumának bevezetésére vonatkozó célkitűzést. Dacian Cioloș kijelölt kormányfő ezt azzal indokolta, hogy hogy a politikum megújulását követelő demonstrációk számos elképzelését próbálta beépíteni a programba, de a kritikák hatására belátta, hogy egy egyéves mandátummal rendelkező kabinetnek nincs esélye ilyen reformokat végrehajtani.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?