Kelemen szánalmasnak tartja Csibi Barna trikolórszaggató akcióját

Elítélően nyilatkozott csütörtökön Kelemen Hunor szövetségi elnök Csibi Barna múlt hétvégi trikolórszaggató akciójáról – írja a HotNews.

A politikust a marosfői EU Táborban kérdezték az újságírók a jelenleg Kárpátalján élő székelyföldi fiatalember legutóbbi románellenes megnyilvánulásairól. Kelemen azt mondta: egy nemzet szimbólumainak megrongálását – legyen szó a magyar, a román vagy bármilyen más állam zászlajáról – szánalmasnak és elítélendőnek tartja.

„Ez csak a népek, nemzetek, etnikai közösségek közötti feszültségeket erősíti fel. Ez az álláspontom akkor is, ha Csibi Barnáról és Romániáról vagy más államról van szó” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

A románellenes megnyilvánulásairól ismert Csibi Barna múlt pénteken szervezett tiltakozó tüntetést Nyíregyházán a Csíkszeredában a napokban felvont hatalmas román zászló és Ráduly Róbert volt polgármester meghurcoltatása ellen.

Blogja szerint a – gyér részvételű – demonstráción elhangzott: ha az ENSZ nem kíván egy újabb Donyecket vagy Luganszot, esetleg Koszovót Székelyföldön, sürgősen küldjön békefenntartókat a régióba, akik biztosítanák egy népszavazás vagy Székely Nemzetgyűlés lebonyolítását, „amelyen aztán a békés körülmények közötti, Romániától való elszakadást valósítanák meg a székelyek”.

A tüntetés végén Csibi Barna rövid üzenetet küldött a „megszálló” Romániának: a kamerák előtt szimbolikusan szétszaggatott egy román trikolórt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?