Felvonták az óriástrikolórt Csíkszeredában (GALÉRIA)

Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök jelenlétében vontak fel pénteken egy 28 négyzetméteres román zászlót Csíkszeredában a Hargita megyei rendőrség épülete előtt. Az ünnepség a csíkszeredai, és más városokból érkezett mintegy négyszáz katona felvonulásával végződött.

Szinte több volt a katona és az újságíró pénteken Csíkszeredában a Hargita megyei rendőrség előtt az óriási román trikolór felvonásánál, alig kétszáz fős helyi közönség volt kíváncsi a mintegy fél órás ünnepi parádéra. 

Tíz perccel az ünnepség meghirdetett időpontja, 12 óra előtt a rendőrség épülete elé érve azt hittük, lefújták az ünnepet: alig lehetett látni rendőrt, se ünneplő közönséget – mindössze a forgalomelterelés és a póznákra kikerült pici román és EU-zászlók tűntek fel az esős összképben.

Végül a Tudor Vladimirescu utcai körforgalomnál sikerült meglátnunk a felvonásra készített lobogót. Vékony sorban álló közönség körében román és magyar beszédet egyaránt hallottunk, mindkettőt suttogva. Békésen engedtek elő a sorfalnál, noha nem tűztük ki az újságírói igazolványt, és egy bordó öltönyös, férfi nem reklamált, miután véletlenül megakasztotta a hátizsákba tett gyerekesernyőnk nyele a hajtókájától fogva. A „Pardon” univerzális nyelvén kértünk elnézést.

Ez a csöndes jelenlét jellemezte az egész ünnepet – no meg a sűrű médiajelenlét. A sajtósokkal a szervezőknek is többet kellett vesződniük: szinte verte le egymást az udvarra beszorított kamerasor és fotósok hada. 

Az ünnepséget vezető hölgy a katonai jelentéstételek után a meghívott kormánytisztviselőket köszöntötte – akik röviden, szabadon beszélve köszöntötték Romániát és a csíkiakat. Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök büszkeségét fejezte ki, amiért így ünnepelnek Csíkban, az őt megelőző Mircea Dușa miniszter az ünnep történelmi vonatkozását, eredetét pontozta.

Egyik pillanatban megütötte a fülünket a „străin” (idegen) szó is, de, éppen akkor tuszkolták be a sajtósokat a zászlórúd mellé, és elveszítettük a fonalat. A közönség reakciójából nem bírtuk kikövetkeztetni, volt-e ennek valami jelentősége.

Kis zászlókat lobogtató, román népviseletbe öltözött gyerekeket is láttunk. Székely zászló nem lobogott sehol, semmilyen erkélyre kifüggesztve – holott a közösségi oldalakon ilyesmire buzdították egymást az elmúlt este a felvonandó román zászló méreteire érzékenyebb csíkszeredaiak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?