A megerősödés éve következik az RMDSZ Nőszervezetének életében

A szakmai képzésekről, a mentor-programról szól majd a Szövetség Nőszervezetének következő éve, ugyanakkor 2015-ben a Sikeres Nők Iskolája című országos projektjét is folytatja majd a szervezet – tájékoztatott Biró Rozália szenátor, nőszervezeti elnök november 25-én, kedden a Képviselőházban, ahol erdővidéki hölgyekkel találkoztak a Nőszervezet országos vezetői. Az eseményen részt vett Hegedüs Csilla újonnan beiktatott kulturális miniszter, nőszervezeti alelnök is.

Biró Rozália a találkozón közéleti szerepvállalásra bíztatta az erdővidéki hölgyeket, és megosztotta hallgatóságával tizenkét éves politikai tevékenységének tapasztalatait. „Egymás megbecsülése legalább annyira fontos kis közösségünkben, mint az önbizalom. A Nőszervezet nem az a hely, ahol egymásnak kell bizonygatnunk, hanem az, ahol tudjuk, hogy a társunk munkája mennyire értékes, fontos” – jelentette ki a Nőszervezet elnöke, aki azt is hozzátette: a következő időszakban a hölgyeknek el kell dönteniük, ki szeretne közülük közéleti munkát vállalni, hiszen fel kell készülniük a feladatra, a 2016-os önkormányzati és parlamenti választásokon való részvételre.

„Húsz évvel ezelőtt rövidnadrágban és bakancsban igazgattam a bonchidai Bánffy-kastély helyreállítási munkálatait, és jól tudom, hogy innen ritkán vezet út a miniszterséghez. Ezért is nagyon nagy öröm számomra, hogy ezt a munkát végezhetem, ugyanakkor nehéz is, mert Kelemen Hunor tárcavezetői tevékenysége magasra helyezte a mércét, amelyhez igazodnom kell” – fogalmazott Hegedüs Csilla kulturális miniszter a találkozón, majd azt is hozzátette: a tárca prioritása a jövő évi költségvetés, amelyért a nőkre jellemző pragmatizmussal fog érvelni, hiszen a kultúra irányában jelentősek az elvárások, éppen ezért a támogatásának is ehhez mértnek kell lennie.

„Nőszervezetként jó munkát végeztünk, sok embert megszólítottunk. Úgy gondolom, valamennyi fontos közéleti pillanatban el kell mondanunk a véleményünk, nem szabad azt gondolnunk a politikai kérdésekről, hogy ez nem a mi asztalunk. Örülök, hogy itt vagytok, és azt is látjátok, hogy a bársonyszéknek kevésbé bársonyos oldalai is vannak, hatalmas felelősséggel jár ez a munka” – mondta Hegedüs Csilla. A nőszervezet alelnöke arra is emlékeztette hallgatóságát, hogy az ENSZ a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjává nyilvánította november 25-ét, és ennek a világszintű problémának az orvoslásához a Nőszervezet is csatlakozik egy, a későbbiekben terítékre kerülő cselekvési tervvel. Ennek megvalósításában pedig fontos lesz az, hogy az RMDSZ tagja az Európai Néppárt nőszervezetének.

Tudor Veronka nőszervezeti alelnök a képviselőházi eseményen azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi hetek tapasztalata azt bizonyítja, hogy behatóbban kellene ismertetni az RMDSZ országos megvalósításait és azt, hogy mit tesz a Szövetség a közösségért országos szinten. „Nekünk egy jól felkészült csapatnak kell lennünk és másokat is kell tájékoztatnunk az RMDSZ parlamenti és kormányzati munkájáról” – fogalmazott a nőszervezeti alelnök.

Az RMDSZ Erdővidéki Nőszervezete képviseletében Nagy Piroska elnök kívánt sikeres munkát a következő időszakra a Bukarestben dolgozó női tisztségviselőknek, ugyanakkor elmondta: a közjóért cselekvő nők olykor felvállaljuk a lehetetlen dolgokat is. „Ilyenkor tapasztaljuk azt, hogy mi, nők ennél többre is képesek vagyunk” – tette hozzá.

A találkozón Klárik László szenátor a parlamenti munkáról és a napirenden lévő fontosabb törvénytervezetekről számolt be, Vántsa Judit, a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Könyvtár igazgatója pedig egy helyi kezdeményezésű projektet ismertetett, amely révén az értő olvasást lehet elsajátítani.

Kimaradt?