Beiktatták hivatalába Hegedüs Csilla kulturális minisztert

„Megtiszteltetés számomra a Romániai Magyar Demokrata Szövetség bizalma, amelynek köszönhetően nevesítettek erre a fontos tisztségre” – jelentette ki beiktatása után az elnöki hivatalban Hegedüs Csilla kulturális miniszter. Hétfőn letette az esküt Bogdan Aurescu új külügyminiszter is.

A volt örökségvédelmi államtitkár az eskütételt követő nyilatkozatában azt hangsúlyozta: fontos az, hogy a civil szférában tevékenykedett, két évtizede dolgozik az épített kulturális örökségvédelem terén, és intézményvezetői tisztségében hasznosítani fogja azt a munkatapasztalatot is, amelyet az RMDSZ kultúráért felelős főtitkár-helyetteseként szerzett.

 „A kulturális minisztériumnak továbbra is védenie kell a hazai kulturális örökséget, biztosítania kell a kultúrához való hozzáférést az ország valamennyi polgára számára, ugyanakkor megfelelő talajt és keretet kell szolgáltatnia a kortárs művészeti alkotásnak” – hangsúlyozta a tárcavezető. Elmondta: miniszterként elsőrendű prioritása az intézmény jövő évi költségvetése azért, hogy a továbbiakban is támogatást kapjanak azok a kulturális projektek, amelyeket Kelemen Hunor minisztersége idején kezdeményezett, finanszírozott a minisztérium.

Hegedüs elsőrendű céljának nevezte, hogy a kulturális minisztérium méltányos, az ideinél 30 százalékkal nagyobb költségvetésből tudjon gazdálkodni. Ugyanakkor, mielőbb közvitára szeretné bocsájtani a tárca legátfogóbb törvénytervezetét, a kulturális örökségvédelmi törvénykönyvet.

„Hosszú távon, de még a közeljövőben megtett konkrét lépésekkel szeretném elérni azt, hogy társadalmunkban megváltozzon a kultúráról kialakult közfelfogás, hiszen jövedelemhozó és nem erőforrásokat felemésztő ágazatról beszélünk. A kultúra munkahelyeket teremt és piacot a helyi termékeknek, ezáltal pedig hozzájárul az életminőség javításához. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy egy ország gazdasága számára ez a szektor jelenti a fejlődés egyik legbiztonságosabb erőforrását” – fogalmazott Hegedüs Csilla.

Hegedüs Csilla eddig államtitkárként dolgozott a kulturális tárcánál. Az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettesi tisztségét betöltő, épített örökségvédelmi ügyekben jártas szakember közgazdászi és felnőttképzési oklevéllel rendelkezik, államtitkári megbízatása előtt Kelemen Hunor korábbi kulturális miniszter tanácsadója volt. A parlament által jóváhagyott kormányszerkezet szerint a kulturális miniszter egyben miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be a kormányban.

Aurescu is letette az esküt

Ugyanazon ceremónia keretében hétfőn Bogdan Aurescu új külügyminiszter is letette a hivatali esküt. Az eddigi külügyi államtitkárt hétfőn terjesztette fel a tisztségre Victor Ponta kormányfő a korábban javasolt Mihnea Motoc karrierdiplomata, Románia állandó EU-képviseletének vezetője helyett. 

Bogdan Aurescu maga is karrierdiplomata, elismert szakember. Negyvenegy éves, jogászi és történészi oklevéllel rendelkezik, 1996 óta dolgozik a bukaresti külügyminisztérium kötelékében. 2004-ben ő képviselte Romániát, amikor a hágai döntőbíróság Romániának ítélte a Fekete-tenger kontinentális talapzatának egy vitatott részét, amelyet Ukrajna is magának követelt. Aurescu 2009 óta külügyi államtitkár: ebben a tisztségében több egymást követő jobb- és baloldali kormány megtartotta.

Băsescu gratulált

Az eskütétel után Traian Băsescu államfő gratulált az új minisztereknek. Külön kifejezte örömét, hogy a külügyi tárca élére Bogdan Aurescu került. Az államfő mandátuma alatt korábban többször is dicsérte egyébként az eddigi külügyi államtitkárt. A ceremónia kezdetekor Băsescu kezet fogott Valeriu Zgonea házelnökkel és Victor Ponta kormányfővel, majd az eskütétel után Robert Cazanciuc igazságügyi miniszterrel távozott a teremből.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?