Be kell vonni a székely zászlót Sepsiszentgyörgy központjából

Jogerős bírósági ítélet szerint be kell vonni a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkból az óriás székely zászlót. A brassói táblabíróság április 24-én elutasította Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester fellebbezést a Kovászna megyei törvényszék ítélete ellen.

A törvényszék tavaly decemberben fogadta el a prefektúra kérését, és kötelezte az elöljárót, hogy távolítsa el a székely zászlót a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkból. Mivel a brassói táblabíróság elutasította a polgármester fellebbezését az ítélet véglegesnek tekinthető, így kötelezi Antal Árpád polgármestert, hogy levetesse a központi parkban lévő kétméteres székely zászlót.

Mint arról beszámoltunk, 2013. június 4-én, a trianoni megemlékezések keretében a Magyar Polgári Párt húzta fel a városközponti óriás székely zászlót. Ezt követően a Kovászna, Hargita és Maros megyei Civilek Fóruma a prefektúrához intézet levélben kérte a lobogó eltávolítását, és kifejtették: nem törvényesíti székely zászló kihelyezését az, hogy a kezdeményezők kiváltották az építkezési engedélyt és kifizették a területfoglalási illetéket.

Kovászna megye akkori prefektusa, Dumitru Marinescu kifejtette: a törvény nem tiltja a kisebbségeknek, hogy köztéren használják nemzeti szimbólumaikat, de csak ünnepségek alkalmával tehetik ezt meg.

A napokban egy másik székely zászlós ügyben is jogerős bírósági döntés született. Ez esetben a Kovászna megyei törvényszék arról határozott, hogy nem bírságolják meg Ráduly István uzoni polgármestert, amiért késve vonta be a székely zászlót a hivatal homlokzatáról. Az uzoni ügyben a nemrég kinevezett Marius Popică prefektus küldte a bíróságra a jegyzőkönyvet miszerint Uzonban a jogerős ítéletet végrehajtották, a zászlót eltávolították. Ráduly István ezt úgy értékelte, hogy az új prefektus kedvezően áll az ügyhöz, és reméli a többi szimbólum- és magyar nyelvhasználat miatt indított perben is hasonlóan pozitívan viszonyul.

Kapcsolódók

Kimaradt?