Őrizetbe vették az ügyészek Gruia Stoica üzletembert

Bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Gruia Stoica, a GFR vasúti társaság tulajdonosa, illetve a román vasút áruszállító részlege, a CFR Marfă egyik ügyvédje, Doru Cătălin Boştină ellen. Előbbit megvesztegetéssel, utóbbit befolyással történő üzérkedéssel gyanúsítják.

Gruia Stoicát 24 órára őrizetbe is vették, ugyanis beidézésekor azt hazudta az ügyészeknek, hogy nem tartózkodik Bukarestben. Csütörtökön a DNA kérni fogja a bíróságtól az előzetes letartóztatását. Doru Cătălin Boştină szabadlábon védekezhet, ám 30 napig nem hagyhatja el az országot.

A DNA szerint GFR és a CFR Marfă is indult az Oltenia Energetikai Komplexum által meghirdetett versenytárgyaláson, amelynek nyertese három évig biztosította volna a hőerőmű működéséhez szükséges szén elszállítását. A licit 100 millió euróról indult. Az állami energetikai vállalat zárt borítékba várta az ajánlatokat az érdekelt szállítási cégektől. A szerződést az a társaság kapta volna meg, amely a legkisebb, 100 millió euró fölötti összeget kéri a szénszállításért.

Az ügyészek szerint Gruia Stoica három millió eurót ígért Doru Cătălin Boştinának, hogy árulja el, milyen árajánlattal száll versenybe a CFR Marfă. Terve az volt, hogy riválisánál kisebb összeget kér a szénszállításért, és így megkaphatja a nagy összegű szerződést.

Gruia Stoica neve éppen a CFR Marfă privatizációjakor vált ismertté az országban. Az üzletember meg akarta vásárolni a román vasút áruszállító részlege részvényeinek 51 százalékát, meg is nyerte a versenytárgyalást, ám a szerződést végül nem kötötték meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?