Referendum ötszáz bűnvádi dossziéval

Több mint ötszáz bűnvádi nyomozást kezdeményezett a vádhatóság az államfő leváltásáról szóló referendumon elkövetett csalások ügyében – közölte csütörtökön a Legfőbb Ügyészség. A tájékoztatás szerint a bűncselekmények egy részét a korrupcióellenes igazgatóság (DNA) vizsgálja.

A közlemény leszögezi: az ügyészek feladata az esetleges választási csalások feltárása, nem annak kiderítése, hogy ki hogyan szavazott a referendumon. Az ügyészek gyanúja szerint több módon is történtek visszaélések a referendumon. Így például akadnak olyan személyek, akik az állandó választói névjegyzék szerinti körzetükben adták le szavazatukat, ám nevük megjelenik egyes választási körzetek pótlistáján is, tehát egynél több szavazatot adtak le.{loadposition otp}

Vannak olyan választók, akik nem adták le szavazatukat, a körzetek kimutatásai szerint azonban részt vettek a referendumon. Bizonyos választási körzetek pótlistáin egyes szavazók nem a reális személyi adataikkal szerepelnek.

A közlemény szerint az ügyészek tanúként hallgatják ki azokat a személyeket, akik fiktív módon kerültek fel a választói névjegyzékbe vagy a pótlistákra.

A Legfőbb Ügyészség felkéri a politikusokat, tartózkodjanak az olyan kijelentésektől, amelyek az ügyészekre irányuló „politikai nyomásgyakorlásként értelmezhetők".

Kimaradt?