A bírói tanács védelmébe vette az ügyészeket

Crin Antonescu ideiglenes államfő szerdán felszólította Laura Codruţa Kövesi legfőbb ügyészt, adjon magyarázatot azokról a vizsgálatokról, amelyeket az ügyészség a Traian Băsescu államfő leváltásáról szervezett népszavazáson elkövetett esetleges csalások ügyében indított.anto masolat

Volt, aki nyolcszor is szavazott

Az ügyészség az Országos Korrupcióellenes Igazgatósággal (DNA) karöltve  nagyszabású vizsgálatot kezdeményezett mintegy 15 megyében azért, hogy megvizsgálja, megalapozottak-e azok a feljelentések, amelyek a július 29-i népszavazáson elkövetett esetleges csalásokról szólnak.

Az ügyészek azt vizsgálják egyebek között, hogy voltak-e olyanok, akik többször szavaztak, de arra is érkezett panasz, hogy hamis személyi számokat írtak be a választói névjegyzékekbe. Az Evenimentul zile napilap vádhatósági forrásokból olyan személyről is tud, aki nyolc szavazatot adott le a referendumon.

Elsősorban az ország déli és keleti részeire koncentráltak az ügyészek, ahol kiemelkedő volt a részvételi arány a Băsescu leváltásáról szervezett népszavazáson. Itt voltak olyan falvak, ahol több mint 100 százalékos részvételi arányt jegyeztek. A szóban forgó települések polgármesterei azzal magyarázták ezt, hogy turisták, valamint más településekről esküvőkre érkezett szavazók miatt lett ilyen magas a részvétel.{loadposition otp}

Crin Antonescu ideiglenes államfő szerint politikai indíttatású ügyészségi vizsgálatról van szó, hiszen az ügyészek azt kérdezgetik az emberektől, hogyan szavaztak, ami szerinte sérti a gyanúsítottak jogait. Antonescu azt is kifogásolja, hogy előzménytelen a vizsgálat, más választások alkalmából ugyanis a vádhatóság nem indított ilyen eljárást. Antonescu szerint az ügyészségnek "nincs törvényes fedezete" a vizsgálatok lefolytatására. Antonescu a legfelső bírói tanács elnökét is felszólította, hívja össze a testületet a vizsgálatok tisztázása érdekében.

Antonescu bírálta Pontát

Az ideiglenes államfő elmarasztalta Victor Ponta miniszterelnököt, aki átmenetileg az igazságügyi miniszteri tisztséget is betölti. Azt vetette a szemére, hogy miniszterként neki is fel kell lépnie ebben az ügyben, ha úgy véli, hogy az ügyészségi vizsgálat mögött Băsescu áll. Ezért felkérte Pontát, támogassa ő is az ügyészségi vizsgálatok körülményeinek tisztázását.

Antonescu nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy Ponta szerdán kijelentette: ha Băsescu visszatér az elnöki tisztségbe, akkor lehetővé válik társbérleti viszony működtetése. Korábban a miniszterelnök lehetetlennek nevezte a társbérletet a más párthoz kötődő Băsescuval.

Ponta: nem vagyok az ügyészek felettese

Victor Ponta szerda este a Realitatea TV-ben reagált az ideiglenes államfő szemrehányásaira. „Crin Antonescu és Traian Băsescu is nagyobb hatalmat tulajdonít az igazságügyi miniszternek, mint amekkorával valójában rendelkezik. Nem vagyok az ügyészek felettese" – mondta a miniszterelnök.

Hozzátette azonban, hogy véleménye lehet a vádhatóság vizsgálódásairól, ezért a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) augusztus 20-i ülésén arra kéri majd a testületet, kérjen magyarázatot a történtekre a legfőbb ügyésztől.

Victor Ponta egyébként maga is keményen bírálta a szerdai nap folyamán az ügyészek eljárását. Suceavábn kijelentette, a referendumon szavazó emberek elleni vizsgálódás „politikai üldözésnek" minősül. Szerinte egyértelműen Traian Băsescu áll a vádhatóság akciója mögött. A kormányfő felszólítta a felfüggesztett államfőt, „állítsa le 8,5 millió szavazópolgár üldöztetését".

Iliescu: fasiszta küldetés

A legkeményebb támadást Ion Iliescu volt államfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) tiszteletbeli elnöke, Ion Iliescu intézte a vádhatóság ellen. Az idős politikus szerdán a blogján azt írta: „az ügyészek hordákban rohamozták meg a vidéki embereket, hogy megtudják, miként szavaztak". Úgy fogalmazott: a vádhatóság alkalmazottai „fasiszta indíttatású küldetésben vesznek részt", és ez a küldetést a felfüggesztett államfőtől kapták.

Ion Iliescu szerint a parlamentnek számon kell kérnie a legfőbb ügyésztől a beosztottjai eljárását. Ezért úgy véli, a törvényhozói testületnek be kell idéznie Laura Codruta Kövesit, hogy adjon magyarázatot a történtekre.

A CSM egyik tagja, Cristi Danileţ a contributors.ro-n megjelent írásában azonban figyelmeztette Iliescut: a parlamentnek nem áll jogában számon kérni a legfőbb ügyészt. Emlékeztetett arra, hogy a CMS plénuma még 2007-ben egyöntetűen megszavazta: „az ügyészek nem kötelezhetők arra, hogy beidézzék őket a parlamenti szakbizottságok, mert az alkotmány szerint az igazságszolgáltatás részét képezik."

A CSM „leültette" Antonescuékat

A CSM éles hangú közleményben utasította el csütörtökön a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezető politikusainak kijelentéseit. A testület felhívta az ideiglenes államfő figyelmét arra, hogy az ügyészek az alkotmány előírásai szerint, a törvényesség és a pártatlanság tiszteletben tartásával fejtik ki tevékenységüket.

A bírói tanács arra is emlékeztette Crin Antonescut, hogy az ügyészek nem alárendeltjei sem a törvényhozói, sem a végrajtó hatalomnak. Ennek megfelelően közleményükben – Cristi Danileţhez hasonlóan – idézik a CSM 2007-es döntését az ügyészek számon kéréséről.

A CSM közölte: vizsgálatot indít annak kiderítésére, milyen mértékben befolyásolták a szerdán elhangzott politikusi kijelentések az igazságszolgáltatás függetlenségét és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

A közlemény végül emlékeztett a román igazságügy helyzetéről szóló legutóbbi brüsszeli jelentésre, „különös tekintettel" a jelentés egyes számú ajánlására, amely így szól: „a jogállamiság elveinek és az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartása".



Kimaradt?