Bogdán Tibor: Párhuzamos mérleg

Nos, a hírtévéknek köszönhetően, élőben végignézhettük, amint Vasilica Viorica Dăncilă, a hajbókoló miniszterek előtt kényelemesen elhelyezkedett az asztalfőn, feltette szemüvegét, amelyen keresztül csakis kormánya nem létező sikereit látja, és hozzálátott felolvasni, apró botlásokkal, a tanácsosai által telerótt ívekről a Liviu Dragnea képzeletében megszületett, unalomba nyúló számsorokat.

Amelyeknek semmi közük nincs a valósághoz.

A hat hónap alatt – amikor is Vasilica Viorica Dăncilă félreérthetetlen bizonyságát adta annak, hogy legteljesebb mértékben alkalmas Románia legrosszabb kormánya miniszterelnöki tisztségének betöltésére –, nem tudtam eldönteni, hogy Vasilica Viorica Dăncilă komolyan hiszi-e mindazt a rengeteg jót, amelyet kormánya élén tett „Románia, a román nép” érdekében, vagy pedig egyszerűen félrevezeti a közvéleményt. (Mert a jóérzés visszafog attól, hogy egyszerűen hazugnak nevezzek egy hölgyet).

Utóbbi esetben mindössze arról lenne szó, hogy engedelmes robotként felolvas minden szöveget, amelyet elébe raknak, előbbi esetben viszont a legjobb esetben is azt mondhatnánk, hogy egy párhuzamos állam párhuzamos mérlegét ismertette. (Gorombább szerzők viszont inkább szellemi képességeit vonnák kétségbe).

A hat hónapos „sikerjelentésben” nyilván nincs szó mondjuk a gyorsuló inflációról, annak ellenére, hogy – a kormány statisztikáival szemben – minden más felmérésből kiderült, hogy május folyamán a pénzromlás 5,4 százalékos volt, ami a legmagasabb szintet érte el az utóbbi öt év során.

Így aztán például a kormányfő hiába kérkedett azzal, hogy kormányzása alatt a nyugdíjak 10 százalékkal nőttek, az infláció miatt a nyugdíjas, ha összeszámolja havi kiadásait, könnyen rájön, hogy a korábbinál voltaképpen csaknem két százalékkal kevesebbet ér a „megnövekedett” nyugdíja.

Ami pedig a fizetésemeléseket illeti, az „adóreform” következtében csaknem 1,2 millió alkalmazottnak csökkent a bére, további több mint 600 ezer személyt pedig ugyanez a veszély fenyeget. A miniszterelnök arról is hallgatott, hogy a román államnak havonta kölcsönöket kell felvennie a bérek és nyugdíjak kifizetéséhez, mert a költségvetési bevételek ugyan 12 százalékkal nőttek, a kiadások viszont 22 százalékkal gyarapodtak, vagyis a széle nem fedi a hosszát.

A mezőgazdaság sikereiről szólva Vasilica Viorica Dăncilă a farmereknek, konkrétan a paradicsomtermesztőknek nyújtott kormánytámogatásra hivatkozott. Arról viszont már hallgatott, hogy a rengeteg pénzt felemésztő, de ész nélkül kidolgozott Paradicsom 2018 nevet viselő program nyomán akkora túltermelés mutatkozott, hogy az árak a termelési költségek alá zuhantak, így aztán az olténiai farmerek több ezer tonna paradicsomot kényszerültek szemétre dobni. Pedig mekkora paradicsomcsatát rendezhettek volna ebből a kelet-spanyolországi Bunolban a Tomatina fesztiválon. 

Hát… Még egy ilyen győzelem és elvesztünk – mondhatnánk Pürrhosz királlyal együtt…

És mit olvasott még fel a kormányfőnk? Felolvasta a közberuházások elképesztő növekedéséről szóló sorokat, miszerint a tavalyi év első feléhez képest az idei év hasonló időszakában azok összege 6 milliárd lejről 9,1 milliárd lejre nőtt. A papíron sajnos nem szerepelt az a tény, hogy ebből a pénzből nem épült egyetlen méternyi autópálya, egyetlen kórház vagy iskola sem: az összegből légvédelmi rakétarendszereket, Patriot típusú rakétákat vásároltak, annak reményében, hogy az üzleti érdekeket előtérbe helyező amerikai elnök hátha egyszer meghívja magához Liviu Dragneát is.

Vasilica Viorica Dăncilă arról is felolvasást tartott, hogy a dízelolaj jövedéki adója 10 százalékkal csökkent. És csupán jóval halkabban tette hozzá – amint a kellemetlen információkat igyekeznek észrevétlenné tenni a bankkölcsönök apró betűs szövegeiben is –, hogy mindez csak a fuvarozókra érvényes. A lakosság számára viszont az üzemanyag 23 százalékkal drágult. De ez az adat már nem szerepelt a papíron.

És mivel már megszoktuk, hogy kormányfőnk olykor furcsa dolgokat mond, még akkor is, ha papíron van a szöveg, most is kaphattunk némi ízelítőt mindebből: a miniszterelnök a kormány hat hónapos sikereként könyvelte el az adóbevallás egyszerűsítésének – 2019-ben esedékes bevezetését. Már ha a Dăncilă-kormány egyáltalán megéri ezt az időt.

Mert a kormány legnagyobb sikereként valójában éppen azt könyvelhetjük el, hogy egyelőre túlélte a „Dragnea-kormányok” hat hónapra szabott életidejét!

Kimaradt?