Ambrus Attila: Rókafogtacsuka

Mi aztán fényűzően élünk, ha elfogadjuk Horn Gyula egykori magyar miniszterelnök megállapítását, miszerint fényűzés az országnak, hogy dilettánsok vezessék.

Noha Romániában egyre ádázabb vita folyik arról, hogy ki irányítja az államot – az elítélt diktátor vagy a párhuzamos hatalom –, egy valamire mérget lehet venni: a dilettantizmus mindent áthat. És nem véletlenül!

A dilettáns végül szánalmat kelt, megértésre, felmentésre lel a kisemberek körében, így büntetlenül folytathatja jövedelmező üzérkedéseit. A közbeszédet eluralja a jog és jogtalanság, a korrupció és a korrupcióellenes harc témája, s miközben már a sarki kocsmákban is eljutnak a lockei igazságok magaslatához, már két koccintás között ott is kibökik, hogy a jogtalanság és bűn ugyanaz, akár politikus, akár kicsinyes gazember követi el, a mindennapi életben a nagy rablók megbüntetik a kicsiket, ezért őket valóságos diadalmenetben ünneplik. Ők túl nagyok ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás keze utolérje őket, és övék a hatalom, amelynek meg kell büntetnie a vétkeseket – állapította meg korábban John Locke is.

A politikai hatalom és az igazságszolgáltatás összefonódása nálunk nem új keletű, a szocializmusban teljes szimbiózisban éltek, ráadásul hármas szövetségben: csatlakozott hozzájuk vagy csatlakoztatták magukhoz a Szekuritátét is.

A titkosszolgálatok szerepe a politikai hatalom gyakorlásában, illetve az igazságszolgáltatásban akkor vált ismét nyilvánvalóvá, amikor Emil Constantinescu államelnök beismerte vereségét a szolgálatokkal szemben. Ez a szerep '90 januárja, a Szekuritáté törvényen kívül helyezése óta folyamatosan erősödik, olyannyira, hogy Traian Basescu elnöksége alatt túl is csordult. Basescu mesterien használta saját érdekeinek érvényesítésére a titkosszolgálatokat és az igazságszolgáltatást, megteremtette számukra a törvénytelen együttműködés lehetőségét. Basescu mandátumának végén a sokak által Binomnak nevezett képződmény önjáróvá vált, a saját hatalmának megerősítésére törekedett. Úgy érezte, hogy beleszólhat a politikai pártok döntéseibe, kierőszakolhat olyan határozatokat, amelyek behatárolják a politikai osztály mozgásterét. A politikusokat a korrupcióellenes harc hevével szorította sarokba a Binom, a pártok pedig – attól függően, hogy a kormánykoalíció tagjai vagy ellenzékiek – a Korrupcióellenes Ügyészség megzabolázásával vagy feltétlen támogatásával reagáltak erre a mindenképpen demokráciaromboló helyzetre.

Amint borítékolható, hogy számos vezető politikus korrupt –  noha jobbára csak a politikai széljárás szerint derült ki ez róla, s csak hatalmi érdekekből ítélték el – az is valószínűsíthető, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség háza táján is van söpörni való. Nem fogadható el az, hogy – amint a napokban egyesek rebesgették – fabrikált bizonyítékokkal, nem létező személyek feljelentése nyomán operáljon a Korrupcióellenes Ügyészség. Miként nem fogadható el a Korrupcióellenes Ügyészség főügyészének az a magyarázata sem, hogy megvádolt személyek szavára oda sem fog figyelni, s jó lenne, ha az őt ellenőrizni hivatott testületek is így tennének.

A Korrupcióellenes Ügyészségnek elemi érdeke lenne, hogy ne vetüljön még a gyanú árnyéka sem ügyészeire, tevékenységére. S ha főügyészének ez mégsem az elsődleges szempontja, az régen rossz. Azt valószínűsíti, hogy igazuk lehet azoknak, akik az elmúlt hónapok eseményeit a politikai maffia és a korrupt korrupcióellenes ügyészek élet-halál harcaként értékelik, amolyan csukafogtaróka-rókafogtacsuka szituációként, amely miatt a legtöbbet a demokrácia veszít.

Fotó: secundatv.ro

Kimaradt?