Kustán Magyari Attila: A folyton elmaradó orgazmus

Erdély el fog szakadni Romániától – olvasom, és mert gyanakvó típus vagyok, utánanézek a „hírnek”. Tippeljen az olvasó: igaz az információ?

Az már az első sorokból kiderül egyébként, hogy Erdély nem fog elszakadni Romániától. Ilie Șerbănescu közgazdász egy írására hivatkoznak, amelyben azt írja, „Erdély számára Bukarest a leggyengébb gazdasági hatalmi pólus a térségben. Budapest és Bécs sokkal erősebbek, és sokkal közelebb vannak”, a befektetések és infrastrukturális tényezők miatt „Bukarest el fogja veszíteni Erdélyt”. A magyar fordítás szerint „már javában zajlanak a tárgyalások” a nagyhatalmak között arról, hogy Erdély leváljon Romániáról – és Șerbănescu is ezt írja valóban.

A probléma azonban nem csak a címben van, amit egyébként a véleményanyagot közlő Főtér is hasonlóan tálalt (Bukarest el fogja veszíteni Erdélyt!), majd a szöveget átvevő, mára nem működő Kolozsváros.ro (Csak idő kérdése: Erdély el fog szakadni Romániától!). A címek azt sugallják, hogy egy tényszerűségről van szó, és csak a tartalomból derül ki, hogy ez hazugság.

A probléma az, hogy ez a cikk 2018. február 6-án úgy terjed újra, mintha friss volna, holott a Főtéren 2015. március 13-án jelent meg. Még aznap megjelent az Alfahíren (Román lap: Erdély el fog szakadni Romániától), másnap a Magyar Nemzetben (Román elemző: Erdély el fog szakadni Romániától) és aztán számos gyanús hátterű honlapon.

Már csak a publikus bejegyzésekből is nyomon követhető, hogy a Facebookon 2016-ban újra kitör az öröm: Erdély el fog szakadni Romániától! Elkezdődnek a találgatások: létrejön a független Erdély vagy újra összeolvad Magyarországgal? Viták zajlanak, hiszen már itt a küszöbön a döntés. Írta az interneten! Ott a cím, bárki elolvashatja! Fotó is van hozzá Nagy-Magyarországról!

Aztán 2017-ben újra felbuzdulunk: Erdély el fog szakadni Romániától! Hiszen megírta az uctaemberek.blogspot.com, és megosztotta a hozzá tartozó Napi Friss Hírek Facebook-oldal! Már csak néhány nap! Az olvasók egy része rájön, hogy a hír kamu, de a délutáni órákban több mint 200 megosztása van a cikknek, futótűzként terjed a világhálón. Újra. A székelyudvarhelyi érdekeltségű oldal egyébként erős magyar kormánypárti tartalmat szór vaskos kamuhírekkel együtt. Kiderül belőle például, hogy „Soros György szerint még azelőtt kell meggyilkolni az európaiakat, hogy megszületnének!”, megtudjuk azt is, hogy „Angela Merkel zsidó származású, anyja lengyel zsidó, apja szabadkőműves lutheránus lelkész volt”. Ezzel együtt megtekinthetjük VV Éva „meztelen, leszbi fotóit” és ha karácsonyi muffin-receptekre vagyunk kíváncsiak, akkor azzal is szolgálnak.

Eközben pörög a hazugság. „Úgy legyen!” „Ejsze jó vóna!” Reménykedünk. Már küszöbön a döntés, itt az orgazmus elérhető távolságban, a vágy, amit egy kattintással valóra válthatunk. Görgetünk tovább. Megtalálták a rák ellenszerét! Holnap betiltják a disznóhúst Európában, Soros György élő adásban változott gyíkemberré, megtörtént a nagy bejelentés az ufókról és így tovább. Megannyi digitális élmény, megannyi ígért orgazmus, ami egyetlen kattintásra van tőlünk vagy már holnap elérhetővé válik.

De az orgazmus elmarad. Folyton elmarad. Soros György éppolyan táskás szemű a videón, amin le akarták leplezni, az ufókról majd jövő héten is elolvashatjuk, hogy már a spájzban vannak. A disznót levágjuk jövő decemberben is – majd megírja valaki, hogy a trichinella szabadkőműves összeesküvés. Addig sem kell cselekednünk. Hiszen úgyis a nagyhatalmak osztják a lapokat, sugározzák az agyunkat és szórják a mérget ránk. Erdély pedig nélkülünk is elszakad Romániától.

Minek ide szex? Holnapra úgyis orgazmust ígértek.

Fotó: fa-time.hu

Kimaradt?