Tényleg méricskéljük, hogy kié a nagyobb? Válasz Kelemen Attila Árminnak

Értetlenkedve fogadtuk és bántónak tartjuk Kelemen Attila Ármin Transindexen megjelent írását az Erdélyi Riport megszüntetéséről. Azért értetlenkedünk, mert szerintünk a szerző is tudja, hogy a Maszolról szóló állításai kapásból megcáfolhatók. Az bánt minket, hogy igazságtalanul csalással vádol bennünket, semmibe véve a négy és fél éves munkánkat.

Kelemen Attila Ármin azt állítja: „a Maszol úgy kommunikált az RMDSZ-en belül, mint akik megnyerték a választási hírversenyt”. A valóság az, hogy a Maszol szerkesztősége nem kommunikált senkinek semmit a választási hírversenyről. Nem is kellett, hiszen a nézettségi adatok nyilvánosak. Azt azonban december elején az olvasóinkkal is közöltük, hogy novemberben piacvezető erdélyi magyar portál lettünk, az év végén pedig azt, hogy ezt a pozíciónkat decemberben is megőriztük.

A szerző azt állítja, hogy két hír – mindkettő bulvár tartalom – „volt a letéteményese annak, hogy a választások napján a Maszol nagyot futott”, és ferdítenénk, ha azt hirdetnénk, hogy december 11-én a hírversenyt megnyertük. A valóság az, hogy a Maszol nem csak a választások napján „futott nagyot”, hanem hónapok óta „nagyokat fut”. Konkrétan december 11-én több mint 43 ezer egyedi látogatónk volt (kétszer annyi, mint a Transindexnek), és az oldalmegtekintéseink száma meghaladta a 117 ezret.

A Google Analytics statisztikájából is kitűnik, hogy a Kelemen Attila Ármin által emlegetett két bulvár tartalom nincs az első három helyen a december 11-i oldalmegtekintési toplistánkon. A toplista első tíz helyén lévő anyagból nyolc a választásokkal kapcsolatos hír. A két bulvár tartalomra történt kattintások arányainak összege 11,3 százalék. Ha ezeknek a kattintásoknak a számát levonjuk az aznapi oldalmegtekintéseink számából, akkor is olyan eredményt kapunk, amellyel messze meghaladjuk a többi erdélyi magyar hírportál nézettségét a választások napján.

Egyedi látogatóink száma szerdán például meghaladta az 50 ezret. Nézettségünket nem bulvár tartalmak duzzasztották ekkorára. Olvasóinkat a közúti bírságok növekedése, a kanyaró terjedése és a minimálbér megemelése érdekelte. Ezek a tartalmak állnak az aznapi nézettségi toplistánk első három helyén, és az első tíz helyen álló tartalom közül csak kettő bulvár.

A fentiekből is kitűnik: Kelemen Attila Ármin nem gondolhatja komolyan, hogy „fizetett hirdetésekkel nyomatott bulvár tartalmakkal” és a „szakállas Facebookos blöffre” építve nőtt a nézettségünk ekkorára. Munkánkat semmibe vevő állításait azzal magyarázzuk, hogy nem olvas Maszolt, hiszen maga is elismerte, hogy egy olyan lap megszüntetése kapcsán írt rólunk, amit „nem is igazán olvasott”. Könnyítésül mutatjuk  a múlt évi termésünket, a teljesség igénye nélkül, egy anyagba sűrítve. Jó olvasást!

A Maszol szerkesztői: Cseke Péter Tamás, Kustán Magyari Attila, Moldován Árpád Zsolt, Oborocea Mónika, Orbán Zsolt, Zsizsmann Erika.

Ui: A szerzőnek ezt a mondatát értelmezni sem tudjuk: „Ha a Maszol azzal érvel a Riport saját portfóliójából való kiejtése mellett, hogy a Riport nem hozott elég olvasót, el tudom fogadni”. Szerkesztőségünknek semmi köze nincs a laptársunk „kiejtéséhez”, magunk is fájlaljuk az Erdélyi Riport megszüntetését.

Kimaradt?