Bogdán Tibor: „Politikusnék” frakciója

Igen sokan panaszkodnak – elsősorban természetesen hölgyek –, hogy Romániában a politikai életben a szebbik nem képviselői alig kapnak helyet. Persze ez így van másutt is, legfeljebb létszámuk némiképpen magasabb, de a világ politikai életében csakugyan a férfiak vannak túlsúlyban.

Az viszont igaz, hogy a politikába bekerül férfiuk családjának bájos női hölgytagjai rendkívül tehetségesek. Így volt ez már az átkosban is, amikor Nicolae Ceauşescu doktor, mérnök akadémikus felesége, az izoprén sztereospecifikus polimerizációjából doktoráló Elena asszony is olyannyira rendkívül okos volt, hogy dolgozatának címét meg sem értette, mégis sikerrel tette le a doktori vizsgát. (Nem úgy, mint nálunk például közelebbről Victor Ponta, vagy – a földrajzilag és időben is kissé távolabb levő – Magyarországon Schmitt Pál. De ők ugye férfiak voltak, akik doktori disszertációjuk címét még értették – és mégsem sikerült a nekirugaszkodásuk.)

Szóval a politikában nálunk szerepet vállaló férfiak családjának női tagjai okosak. Olyannyira, hogy Romániának az Európai Parlamentbe küldött harmincöt képviselője közül négy is ebből a kategóriából kerül ki.

Elena Basescut nem kell bemutatnunk: Traian Basescu államfő lánya, aki legjobb barátnőjének, Monica Ridzinek volt a tanítványa; csakhogy mestere, a volt demokrata liberális tárcavezető egy kis „miniszteri baksis" miatt szakítani kényszerült tárcavezetői tisztségével, és most még a Demokrata Liberális Pártnak is elege lett belőle, így kilépett – és Dan Diaconescu pártjával akar visszajutni a jó, kis, kényelmes parlamenti székbe. Elena Băsescut természetesen a Demokrata Liberális Párt Hunyad megyei szervezete is határozottan támogatta – amit egyébként annak idején a Ridzi asszony férje, Tiberiu Iacob Ridzi vezetett.

A Cotroceni palotába Traian Băsescu felfüggesztése idején csak néhány hétre „befészkelődött" megbízott (és a majdani) államfő felesége Adina Valean. Románia eljövendő elnökének (?) felesége – már hogyisne lenne helye a román küldöttségben. Hasonlóképpen Daciana Sârbu, aki viszont az ország jelenlegi miniszterelnökének, Victor Pontának a neje... Mindezeknél már „kisebb hal" Ramona Mănescu, aki csak Bukarest 6. kerülete polgármesterének a házastársa.

Amennyiben a szóbeszédnek hinni lehet, akkor a következő Európai Parlamenti választásokra további „okos nejek" készülődnek. És ha bejutnak, illetve ha a már említett négy politikus is bekerülne, akkor végül is a romániai politikusok nejei létrehozhatnák az Európai Parlament új csoportját, a „politikusnék frakcióját".

Így például indulna Traian Băsescu elnök nagyobbik lánya, Ioana Băsescu, bár a kincses város polgármestere, Boc egyelőre cáfolta, hogy beiratkozott volna a demokrata liberálisok kolozsvári szervezetébe. Aztán ott van az Antena 1 üdvöskéje, Gabriela Vrânceanu Firea. Ő az Ilfov megyei Voluntari polgármesteréhez ment hozzá – és lám, máris megokosodott. Ne feledkezzünk meg az egykori cirkuszi kikiáltóról, Lavinia Şandruról sem, aki persze nem a hivatása, hanem amiatt lehetne majd az Európai Parlament romániai képviselője, mert Darius Vâlcov, Slatina városatyjának a felesége. Igaz, mostanság azt hangoztatja, lemond a politizálásról...

No és akkor ott van a bukaresti „szemétkirály", Silviu Prigoană csemetéje (mert azok is hamar megokosodnak politikus apjuk mellett), Honorius, aki azért iratkozott be a Nemzeti Liberális Pártba, mert politikai eszményképe – komolyan, ő maga mondta –: Traian Băsescu.

Kimaradt?