Sike Lajos: Iszunk hitelre?

Nem hinném, hogy csak magyar szokás volna, de mi saját magunkat ismerjük jobban: ha nagyobb gazdasági és társadalmi bajok ülnek ránk, szeretünk másra mutogatni! Ahelyett, hogy magunkba néznénk: mit rontottunk el, inkább azt firtatjuk, hogy ki mennyit ártott nekünk! Törökök, osztrákok, románok, oroszok, újabban amcsik is, s persze Brüsszel, a szélsőjobbon pedig elsősorban a zsidók. A világhálón mindenfelé elküldik üzeneteiket. Nemrég, annyi más mellett, egy Kossuth idézetet is kaptam: „A parasztok több zemplémi faluban a zsidó korcsmárosnak szántanak, vetnek, aratnak!" Hogy mit gondolt erről Kossuth,azt nem közölték, így megpróbálom kitalálni. Jogász lévén, talán felvetette, hogy miért nem egy helyi gazdának vagy a település legnagyobb bor- és pálinkatermelőjének adnak kocsmatartási engedélyt. Amúgy magyar, azaz osztrák-magyar hatóság adhatta ki, nem izraeli, ami akkor nem is létezett! Kossuth arra is gondolhatott: miért isznak, részegeskednek annyit a zemplémi parasztok, hogy eladósodnak? Netán pár keresetlen szóval fűszerezve az okokat is felsorolta!
Persze, ez még a kisebb baj volt abban az internetes csomagban, amely a zsidók „viselt dolgait" sorolta, mert hát a végkövetkeztetés az volt, hogy – a szabadkőművesekkel együtt – fel akarják számolni a magyar nemzetet! Nekem erre akaratlanul is a „legnagyobb magyar", gróf Széchenyi István ismert mondása jutott eszembe. (Már elnézést, de neki jobban hiszek!) „Ellenfeleink nem tudnak annyit ártani, mint amennyit mi ártunk önmagunknak!" S lépjünk mindjárt a jelenbe: gondoljunk például a mostani budapesti kormánynak a mindenkivel konfrontálódó, "szabadságharcos" politikájára, amely nemcsak a gazdasági fejlődést fékezi, de az ország nemzetközi megítélését is lerontotta.

Olvasóink számára még szemléletesebb példa lehet a határon túli magyar szervezetekkel űzött kettős játék. Miközben Orbán Viktor az egész magyar nemzet miniszterelnökének vallja magát, a gyakorlatban betart azoknak a szervezeteknek, amelyek nem tapadnak a Fidesz emlőjéhez. A sors iróniája, hogy mégis ezek a szervezetek élvezik a helyi magyar lakosság nagy többségének támogatását! Miként az RMDSZ. Akkor most a helyi lakosság nem lát jól, vagy a Fidesz elnöke? A napokban nálunk járva, Orbán Viktor, miközben dicsérte az RMDSZ parlamenti munkáját és hangsúlyozta a román parlamentben való jelenlétünk fontosságát, áldását adta a bejutást veszélyeztető és a Fidesz által pénzelt új Tőkés-zsebpárt indulására.

Nem hiszem, külön a zsidók adják neki a pénzt, hogy verje szét az erdélyi magyarok érdekérvényesítését... S ha decembertől nem leszünk ott a parlamentben, akkor Toró T. Tibor, régebbi időkre emlékeztetve, köszönő táviratot küldhet Pestre!
Nekünk, erdélyi magyaroknak pedig nem marad más, mint az, hogy hitelre – jól leigyuk magunkat!

Kimaradt?