Bogdán Tibor: Tökismeretlen

Nomármost, annak alighanem csak Traian Băsescu a megmondhatója, miként van az, hogy nem ismeri Sorin Blejnart, az adóhivatal volt főnökét. Egy tavalyi tévé-interjújában ugyanis határozottan állította, hogy azt sem tudja honnan jött, hogyan került valamikor a kulcsfontosságú szerv élére. Aminthogy arról sem hallott, hogy Blejnart a Demokrata Liberális Párt Arad megyei fiókja elnökének, Gheorghe Falcának – mellesleg: Băsescu komájának – politikai támogatásával ültették a felelősségteljes posztba; ahol egyébként az volt a szerepe, hogy a piszkos pénzeket az államfő mindmáig magáénak vallott pártja, a demokrata liberálisok pénztárába összegyűjtögesse. „Blejnart nem ismerem. Azt hiszem, szakértő, nem volt tagja a demokrata liberálisoknak, nem tudom, honnan jött. Tehát nem ismerem, ezért nem is tudok választ adni arra, hogy korrupciós ügyei vannak-e? Nem tudom" – ismételte meg az államfő tavaly (többszöri tagadással is), hogy az adóhivatal főnökéhez neki aztán semmiféle köze.

Végül is, miért ne hittünk volna az államfőnek, hiszen valóban, annyiféle politikust – ideértve az ide-oda vándorlókat is – csak nem ismerhet már személyesen. Meg miért is tagadná le a –mindössze némi alkotmánysértéssel – szívecsücske pártjának oly sok hasznos garasokat szerző gurut?
Már csak azért is hinnünk kellett a legmagasabb állami tisztséget viselő derék férfiúnak, mivel már többször is – utoljára például idén júliusban – kijelentette: ő sohasem hazudik.

És akkor a sajtó jóvoltából megtudhattuk most, hogy egy lehallgatás szövegéből – amely 2010-ben készült, akkor tehát, amikor még a tavalyinál is jobban nem ismerte Sorin Blejnart – megtudhattuk, hogy az általa nem ismert Blejnarral államtitkokat beszélt meg, mégpedig nem is titkosított, hanem nyilvános telefonon. Azzal a Blejnarral, akiről – ő maga mondotta – nem tudhatta, hogy vannak-e vagy nincsenek korrupciós ügyei. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az ismeretlent nem a „jó napot, Blejnar úr megszólítással, hanem „üdv, Sorin"-ként köszöntötte, ráadásul titkárnője már az első hívására kapcsolta Blejnart. Aki egyébként csupán abban volt bizonytalan – és meg is kérdezte az államfő titkárnőjét –, hogy Băsescu email-címében van-e pont vagy nincs. A titkárnő pedig zavartalanul közölte a címet, amit tehát, akárcsak az államfő számára tökismeretlen Blejnar esetében, nyilvánvalóan vadidegen emberekkel is közölnek.

Nomármost, amint azt már az elején is mondtam, ezt az ügyet kizárólag Traian Băsescu tisztázhatja. Erre voltaképpen három lehetősége van. Az egyik az, hogy a kérdéses tévé-interjú alkalmával elfeledkezett róla, hogy már több alkalommal is találkozott Blejnarral. Előfordulhat. De az is megtörténhet, hogy bárkit, akit nem ismer, nemes egyszerűséggel Sorinnak szólít. A harmadik pedig lehetőség az, hogy az államfő most mégis olyasmire vetemedett – amit sohasem szokott...

Kimaradt?