Székely Ervin: „Keresztapa” hadművelet

Eljött az igazság pillanata. A törvény szigorú, de igazságos karja (a képzavar ezúttal stíluseszköz) lesújtott a blattolókra. Jaj nektek, ti vonatokon bújkáló osztályellenségek. A nagy erőkkel kivonuló vasúti rendőrség mintegy kétszáz személy ellen kezdeményezett büntetőeljárást, közülük huszonegy esetében az ügyészség előállítási parancsot adott ki. A bliccelőket rejtett videokamerákkal fülelték le a rend éber őrei. Cáfolhatatlan bizonyítékok kerültek a hatóságok kezébe arról, hogy a jegy nélkül utazók egy és öt lej közötti summákkal vesztegették meg a románul „keresztapának" becézett kalauzokat.

A szenzációra éhes sajtó, elsősorban pedig a minden botrányra azonnal reagáló hírtelevíziók hiénaként vetették magukat a témára. Fürtökben lógnak a riporterek a rendőrségi, ügyészségi szóvivőkön, akik megfontoltan, fontosságuk és felelősségük tudatában, komolyan sorolják a száraz tényeket, miközben a nézők – remélem – hüledeznek: miként is történhetett meg, hogy kis hazánkban egyesek jegy nélkül utazzanak a vonaton? Ilyen merészségre ők, jogkövető magatartásukról híres állampolgárok, még gondolni sem mertek. Mily szerencse, hogy e szörnyű gaztett végre elnyerte méltó büntetését! Politikai és gazdasági elemzők elmélyült kutatómunkájuk gyümölcseként magvas tanulmányokban fejtegetik a vasúti személyszállítás veszteséges volta és a bliccelés közötti oksági összefüggést.

Ünnepelhet az ország. A korrupció bástyája ledőlt, ezentúl mindenki jeggyel fog vonatozni, megnyugodhat Brüsszel, Barroso és persze Viviane Reding, aki már hónapok óta nem tud aludni a romániai korrupció miatt, és most már minden bizonnyal a schengeni övezet is megnyílik előttünk, hiszen a vámosok után meglakolnak a korrupció utolsó mohikánjai, a kalauzok is. (Bár a minden kákán göcsöt találó, örökösen fintorgó értelmiségiek felvethetik egy átfogó rendőrségi razzia szükségességét a mérlegen csaló piaci kofák, a liszt egy részsét jogtalanul visszatartó molnárok és a bort vizező csaposok ellen is, de ez semmivel sem csökkentheti a „keresztapák" bűnhálózata felgöngyölítésének rendőrségi sikerét.)

Mindössze a néprajzkutatók és folkloristák egy pici rétege kesereg, akik úgy vélik, hogy a blattolás a hazai vasúti közlekedéssel egyidős jelenség, hagyománya van, mi több része a román népléleknek (már ha van ilyen). Megemlékeznek e szerzők a diákfolklór olyan örökbecsű darakjairól, mint a „Ha Kolozsvárra megyek/ Jegyet sose veszek/ Csak megmutatom a bakternak/ Mije van az angyalomnak." Amely dalocskából félreérthetetlenül kiderül, hogy kies tájainkon milyen változatos formái terjedtek el a keresztapák megvesztegetésének (nem tudni, hogy a rendőrség által készített titkos videofelvételek igazolják-e a deák népköltészet fentebb ismertetett tézisét). Kár lenne mindezt holmi fiskális megfontolásból az enyészetnek adni – sopánkodnak a korrupcióellenes harc jelentőségét fel nem ismerő szűkkeblű szakemberek.

Még szerencse, hogy a „törvény embereinek" – ahogyan a hírtelevíziók előszeretettel nevezik a bűnüldöző szerveket – nem kell a közbeszerzések, a különböző állami megrendelések ügyeivel foglalkozni, mert ott minden a legnagyobb rendben van. Nem kell tehát kivizsgálni a sehonnan sehová sem vezető libegők, a domboldalra épült focipályák, a bivalyúsztatóvá mélyült falusi parkok, a legelőn kialakított játszóterek ügyét. Ugyancsak minden a legnagyobb rendben van a preferenciális szerződések miatt csődeljárás alatt álló Hidroelectrica állami egyedárúságnál, a hasonló sorsra jutott Oltchimnél és a közszolgálati televíziónál. Szóba sem jöhet azok felelőssége – merthogy minden a törvényesség betartásával történt –, akik elkótyavetyélték a Petrom vagy a Romtelecom többségi részvénycsomagjait meg – uram bocsá" – az egész flottát.

Szerencsére nálunk a törvény emberei tudják, hogy hol kell keresni a korruptakat, meg is találják azokat, és nem igaz, hogy léteznek más keresztapák is, mint a kalauzok. Nem ülhetünk fel olyan – rendőrségünket és ügyészeinket szándékosan befeketítő – téziseknek, miszerint a Keresztapa-hadművelet igazi célja az, hogy elterelje a figyelmet a valódi korrupciós ügyletekről, amelyek a bliccelők által okozott kár többszörösével lékelik meg a költségvetést.

Kimaradt?