Sebestyén Mihály: A pontyos idő

„Az angolok csalással vádolják a pontyhorgász világbajnokságot megnyerő románokat. A tizedik helyezett magyar csapat egyik tagja szerint azonban a siker nem csak a titkos bojlirecepten múlt." Nüná, hogy nem, nekünk tetszik magyarázni?!

A hír méltán keltett nagy nyugtalanságot nem kizárólag a horgász, halász, víz- és vadgazdálkodási Delta-járók és a Deltaplánok (= természetvédelmi tervezők) világában, nem is szólva halász-vadász-madarász-szaküzletek és a nemzeti bojtli-kötők felháborodott táboráról. A hazai politikai elemzők keblében ugyanvalóst. "A gyanú szerint a szeptember végén Romániában megrendezett bajnokságot egyéniben és csapatban is megnyerő románok hónapok óta egy speciális csalival etették a Corbu-tóban élő pontyokat, akik ez idő alatt rászoktak az új diétára."

Rögtön felmerült a kérdés: miféle titkos bojtlikat kötöttek horgászbotjaikra a románok, amivel a deltai és korbuj halakat arra lehett késztetni, hogy csakis piros sárga-kék horgokat kapjanak be, az angol blinkerekre, a junion dzsekire rá se hederítsenek. Az még hagyján, hogy általában az orbán-horgokra a ponta-halak semmilyen formában sincsenek tekintettel, még akkor sem ha mindkettő Viktor. Itt most a victoryról volt szó! Ki a legjobb, a legtökéletesebb, ki lesz a dunai pontyhalászatban a világelső. (Valamikor még esélyes volt a Merlot-Ponty is, de a franciák már régen sehol sincsenek a halászat terén, egy darabig a sár közin keresték a nagyhalakat, aztán kifogtak egy szárazföldi hollandot.)

Titkos (bár nem törvénybe ütköző) receptet alkalmaznak, állítják a román horgászokról szomszédos stégen halászgató, adósrabszolgaságban sínylődő magyarok, akiknek objektív szabadságküzdelmét elhomályosította a nemzetközi liberális horgászsajtó. Például ennek a titkos összetevőjű bojlinak köszönhetően sikerült a honi zavaros politikai vizekből kihalászni magát a győzelem pontyát. Minden szépnek és jónak, bölcs kormányzatnak, IMF-megszorításnak és állami kapkodásnak az origopontyát.

Előbb sikerült beetetni az országlakos halak jelentős részét. Hónapokig azzal etették a Merluciusokat és Merluciákat, hogy a szociálliberális unióból kevert boylik és görlik a csodaszer, ezt minden nap lenyomták a moldo-transz-vlach boldogság-deltákban úszók torkán, míg kormányra kerültek, azaz megragadhatták a szövetségi halászbotot, amellyel sikerült a legnagyobb bravúr: a ponty önmagát fogta ki.

Voltak még egyéb mellékcselek, mozgások is, ki kellett fárasztani a nagyragadozó bősz halat a Kotorcsényi tóban, de az egyelőre kudarcba fulladt. Decemberre tervezik az országos halászatot, amikor majd ki kell fogni minél több jó parlamenti horgászóhelyet, ahol aztán horoggal, hálóval, merítőzsákkal, teherautóval, halászati vállalkozással, átüléssel, orvul és flottával minél több aranyhalat be lehet terelni a nagy magánkondérba. Mire felébredünk téli iszapos álmunkból, legfennebb már csak tátoghatunk... a Ponty parancsára.

Kimaradt?