Sike Lajos: A janicsár

A napokban megvilágosodtunk. Az MPP leköszönő elnökétől megtudtuk, hogy ki és mi az erdélyi magyarság lelkiismerete. Szabad a gazda? Mi más volna, ha nem Szász Jenő pártja!

Felfoghatatlan: eddig miért lehettünk olyan tökkelütöttek, hogy még ezt sem találtuk ki. De most már tudjuk, s ha hirtelen eltűnik lelkiismeretünk, akkor nem fogjuk a padláson vagy a pincében keresni, hanem egyszerűen beütjük számítógépünkbe, hogy MPP és máris mosolyogva elénk áll. Szép szóval, hízelegve édesgetjük magunkhoz, lehetőleg nagy magyar közhelyeket és székely lózungokat mondva, miként Szász Jenőtől megszoktuk, s akkor biztosak lehetünk, hogy soha nem lesz rossz lelkiismeretünk. Vagyis mindig jó magyarok leszünk, sőt a legjobbak!
Meg azt is mondta Szász Jenő, aki a helyhatósági választások okán a rosszul szereplő focicsapat edzőjéhez hasonlította magát, s akinek a lemondáson kívül nincs más választása, hogy az RMDSZ Bukarest janicsárja! Ezzel is többet tudnunk.

Mi, az erdélyi magyarok, pontosabban az urnák előtt megjelentek és az RMDSZ-re szavazók közel 90 százaléka úgy tudtuk, hogy éppen fordítva állnak a dolgok, Szász Jenő janicsárkodik! S ő akarja mindenáron ott kiharcolni a székelyek autonómiáját, ahol jogilag sajnos semmiképpen nem lehet (miközben ő eljátssza, hogy csak egyedül ott lehet!) vagyis Budapesten. Fájlaljuk,ám bármi szépet mondanak és ígérnek ott neki, még a derék székelyek önrendelkezéséről is a bukaresti parlament hozza meg a végső döntést. S ha ott az erdélyi magyarságnak mindössze hat-hét százaléknyi szavazata van (egyelőre, mert lehet az MPP okoskodásának köszönhetően decembertől csak egy szál emberünk lesz, mint a duna-deltai lipovánoknak), akkor az óvodásnak is gyerekjáték megmondani, hogy ki kit seper el: a hét százalék a 93-at,vagy fordítva?

Ám Szász Jenő már évek óta úgy tesz, illetve azt a játékot mímeli az erdélyi magyaroknak, mintha nem ismerné ezt az egyszerű matematikát, és Kövér Lászlóval megoldja az autonómiát. A Nyirő József temetése ürügyén bemutatott báb vagy inkább maskarajátékkal mintegy megelőlegezte, hogy milyen sikerrel.

De miket locsogok itt össze? Most jut eszembe, hogy Szász Jenő a Magyar Nemzetstratégiai Intézet igazgatójaként az eddigieknél is fontosabb és befolyásosabb ember lett. Rossznyelvek szerint a Fidesz érdemei elismerése mellett felbuktatta. (Miért is ne, amikor pártja négy éve tizenegy polgármestert állíthatott, most pedig hetet, ami hogy is aránylik az RMDSZ 203 polgármesteréhez?) Lesz neked Jézus RMDSZ, ha Szász csak úgy merő heccből is kifelejt a nemzetstratégiából!

Kimaradt?