Sike Lajos: Amikor a kevés is sok

Nem hiszik el: a Szatmárnémeti Tanács építészeti bizottságának elnöke egy gépkocsivezető! Na nem azért, mert olyan zseniális, hogy úgy ért a gót, a reneszánsz, szecesszió és más történelmi stílusokhoz s egyúttal korunk építészetéhez, mint a négykerekűekhez! Hanem azért, mert gazdája, az USL őt nevezte erre a posztra. Még ez is sokkal jobb volt számára, mint az ellenfélnek, vagyis az RMDSZ-nek a szakmában mindenki által elismert jelöltje. Még akkor is, ha Nits János építészmérnök már nyolc éven át vezette ezt a bizottságot és úgy ismeri a várost, mint saját tenyerét. Azt csak úgy mellesleg írom ide: más pártokkal ellentétben, az RMDSZ tudatosan ügyel arra, hogy az önkormányzati frakciójában lehetőleg minden fontosabb szakma képviselve legyen. Például a jogász, közgazdász, orvos, építész, pedagógus.

Témánkhoz térve, egyebek mellett ez a példa is bizonyítja, hogy a szociál-liberális szövetség vezetői számára a szakmaiság másodrendű kérdés, fontosabb a politikai megbízhatóság, mert a jobb szakembernél fennállhat az a veszély, hogy mégsem a politikára, hanem szakmai lelkiismeretére hallgatva, ésszerű szempontok alapján dönt. Márpedig a történelmi Szatmárnémeti magyaros stílusjegyeinek és hangulatának a megváltoztatásába egy magára valamit is adó építész nem megy bele, annál inkább a politikus.

Már írtam egyik jegyzetemben arról, hogy a szocialisták Ilyés Gyula polgármester nyolcévi városvezetése idején is kétszer ki akarták erőltetni, hogy a régi főtér parkjának közepébe egy nagy ortodox katedrálist építsenek. Ha nem Ilyés a település első embere, ki is erőltetik, ha másképpen nem a parkok beépítését tiltó törvény adott passzusának megváltoztatásával, mondjuk a nemzeti érdekre hivatkozva.

Csakis kellő önkormányzati súlyunk lehet akadály. Ám a kellő súlyt újabban a két magyar törpe párt is akadályozza. Több helyen az a kevés szavazat is, amit kapnak, a román pártokat hozza előnybe, bár ezt Szász Jenő és Toró T.Tibor cinikusan tagadja. A valóság másról vall. A Szatmár megyei tanácsban az RMDSZ-nek azért van csak tizenkét, nem pedig tizenhárom embere, mert az utóbbihoz hiányzó hatvankilenc (!) szavazatot elvitte az MPP és az EMNP. Látszólag a semmibe, mert ők egyetlen tanácsost sem állíthattak. Valójában az USL nyert vele. Neki lett eggyel, vagyis éppen annyival több, amennyivel saját akaratát érvényesítheti.

Akkor ki is képviseli az erdélyi magyarság érdekét?

Kimaradt?