Sebestyén Mihály: Magyar gazdasági mentőcsomag

Küldtek nekem egy viccet villámpostán keresztül. Ismered, gondolom, a jelenséget, folyton ezzel van tele az elektronikus postaládád. A földszinti meg idióta reklámokkal, bambító reklámfüzetekkel, elrettentő felhívásokkal. A küldő cégek vírushordozói az istennek sem dobják az erre kijelölt, lakossági óhajt kifejező szemétládába.

Ma már minden barátjának az ember jutubos jelenteket, geggeket és trükkös felvételek küld, egy-egy illusztrált, zeneileg aláfestett bölcsességet, amit, ha valakinek barátilag tovább adunk, rendszerint sértődés lesz belőle vagy marha viccnek tartják. Jönnek a viccek, amelyeknek lényege, hogy nagyon aktuálisnak álcázzák magukat, holott az ókor óta bujócskázó összeurópai vándormotívumok, vagy politikai színezetben ficánkolnak, orbánosak, böszisek, kicsit zsidósak, rohadtul cigányosak stb.

Tegnap olyat kaptam, hogy mi a magyar gazdasági mentőcsomag. Röviden: bármit veszel az államtól kapott egy milkó forintra, a pénz a külföldi cégekhez jut. Ha kínai piacon keresünk bóvlit, a pénz a Mennyei kommunista pekingi Birodalomba jut, ha üzemanyagot veszel, a sejk fiaié és unokáié, ha számítógépet, az olcsó összerakó országokba, Bengálba és Hong Kongba, ha gyümölcsöt vennél, pénzed hollandba, spanyolba, törökbe, olaszba, Egyiptomba vándorol, ha kisfogyasztású jó kocsit, akkor a japcsik, németek, olaszok tapsikolnak a bevételnek, ha semmire sem használható elektromos fogpiszkálóval kombinált (vad)kendertilót, akkor Tajwanban és Dél-Koreába fut a dollárosított forint stb.

Következetés: vásárolj jó magyar borokat, minőségi magyar pálinkát, hajszolj magyar nőket, mert ezek garantáltan ősi magyar termékek, ám ezt hiába magyaráznád az asszonynak, nem értené meg, hogy a züllés és az élvek hajhászata nem öncélú, hanem teljesen hazafias érzületből táplálkozik.

Tudom, a vicc magyarázva maga a szellemi elgyagyásodás biztos jele. Holott a felsoroltak mellett azért volna még néhány dolog, amitől nem gurul ki a forint az országból Keletre-Nyugatra-Délre vagy Északra. Például a kapott egy milkóból vehetnél egy nyaralót valahol az erdélyi hegyekben, egy székelytől. Vehetnél földet, amit meg is művelsz, sőt ezt csakis te, a magyar ember vásárolhatod meg, ha véred is magyar (miként Pusztaszeri Orbán a minap feltételül szabta a hazafisághoz), ha szíved is az (miként a Jobbik követeli a politikai kardiológiától, nekik ui. jobboldalt dobog a szervük), vagy csak egyszerűen becsületes vagy és nem kívánsz zsebszerződést kötni.

Ám amiről igazán elfeledkezett vicc – ismeretlen, anonim alkotás, kollektív produktum –, az a magyar szellemi termék. 1.000 000 forintért rengeteg jó könyvet, albumot, cédét vagy dévédét lehet vásárolni. Bemehetsz az antikváriumba, és felvásárolhatod egy árverésen a legritkább képeslapokat, ha gyűjtő lennél, beülhetsz sok jó koncertre magyar előadókkal, színházbérletet válthatsz mind a 25-28 pesti színházba, annyira, hogy ne bánd, ha nem lehetsz ott az Új Siralomházban, vagy eltölthetsz négy (?) felejthetetlen, oldott hosszú hétvégét magyar nejeddel magyar borok és pálinkák társaságában, szürkemarha-sülttel és igazi hortobágyi tarhonyával tetézve. Az egyetlen idegen szó a 'wellness' lesz, de micsoda szerencse, a szókölcsönzést nem az IMF-hitelből kell fedezned.

Kimaradt?