Sebestyén Mihály: Alma mater dolorosa

Megerősített hírek szerint kezdődik az iskola. Már nagyon ráfér a lakosságra egy kis fegyelmezés, a nyáron egészen elkanászosodott a politika: leváltottták az elnököt, de nem egészen, a lakosság felváltotta az utolsó százasát, de még nem költötte el teljesen, spórol, mert a nyakunkon a zakuszka-gyártás dandárja, nem is beszélve a szilvaízről, amely nem csupán általános étke lesz a számban, nemben és felekezetekben megfogyatkozott országlakosságnak, de Bolyai Farkas óta tudjuk, hogy kitűnő kályhacsempe-ragasztó is.

Arra, mármint tűzhelyre a tél folyamán fölöttébb szükség lesz, mert amint vénséges vén emberek és a 245 esztendős Székely Kalendárium is mondja, a nagyon forró és száraz nyár után jő a tél és hideg, hó és kanyarban eltörő mélyhűtött lovak ideje. (Az aszályt követi a muszáj.)

Mondom, ëmber, kezdődik az iskola, kezdődik a felkészítés a sikertelen pótérettségire, hiszen a kandidátusok és jövendő akadémikusok az érettséginek neki se mennek, előtte erőt és pénzt gyűjtenek, tanulmányútra készülnek Oroszországba, ahol a legfejletebb trükközési módszerek tanulhatók el az összeurópai és amerikai egyetemi és középiskolai oktatók egyhangú véleménye szerint.

A bolognai pizzakészítők pedig az egyetemi oktatást fogják fokozni a mesterszakácsok és álkukta-doktorok képzésével. Itt képződnek a kódexmásolók. (Mint egy ismert viccben: Kicsoda Akula? Drakula doktori címétől megfosztva.)

Az alma mater nem esik messze a (kutya)fájától. Ebben az évben is a folytonos kísérletezések és vonulatok, áramlatok, cúgok, divatok, hallomáson alapuló didaktikai benyomások fogják alakítani a tanügyet, sok miniszter lesz, még több ötletelés, és vadítóan újszerű tanrend.

Új tantárgyakat vezetnek be: szertorna, szarka-var(r)ás, a székely iskolákban rovásírás, pincefedeleken vágtázás és fakultatíve számszeríjkészítés; a román iskolákban a hagyományőrző burduftúró-készítés és folytonos koldulástan olaszul, a német iskolákban: hogyan adjuk templomainkat másoknak, a roma iskolákban: miként utazzunk be illegálisan Franciaországa évente többször a kifejezett tiltás ellenére.

A tantárgyakat lóugrásban fogják tanítani, az érettségit előbbre hozzák, majd teljesen eltörlik mint fölöslegeset, helyette bevezetik az éretlenségit, ezzel segítik a zöldmozgalmat, a bukaresti Alkotmány térre hívják össze az alkotmányozó Lady Gaga koncertet, akkor legalább lesz némi kvórum, novemberben parlamenti választások jőnek, ahol mindenki kihúzhat valakit, holott a lakosság az évek óta halmozodó főnyereményt szeretné kihúzni, vagy elhúzni a csíkot, a kormány nótáját, és utána húzni az lóbőrt tavaszig, mint a medvék fűtött barlangjaiban.

Novembertől a fogadó irodákban mindent meg lehet tenni, pl.: ki lesz az év legkorruptabb üzletembere, köztisztségviselője, hány hónapig marad a kormány hatalmon, milyen gyorsan váltakoznak a tanügyi és egészségügyi miniszterek, hány pontosat lódít a kormányfő percenként. Elfogadnak tétet arra nézve, hány kilométer autópálya nem készül el határidőre, csúszással vagy egyáltalán. Arra meg fogadni sem kell, hogy jövőre sem lesz fizetés- és nyugdíjdúsítás.

Most derül ki, mennyit kell egy elsőosztályosba invesztálni, milyen ájpodot kérnek egy fővárosi iskolában és milyen palatáblát a kisfaludi tanyasi kollégiumban.
Ihaj lesz, de a csuhajban erősen kétkedünk.

Kimaradt?