Bogdán Tibor: Rosszidő-turizmus

Rossz idők járnak – a rossz időre. A Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség kacifántos elnevezésre hallgató civil szerveződés, ha nem is tiltatná be, de mérsékeltetné az időjósok prognózisaiban a rossz időről szóló híreket.

Ha ugyanis a meteorológus esőt, vihart, zimankós időt jósol, azzal nagy károkat okoz az idegenforgalomnak, hiszen ki bolond kutyának való időben kirándulni, strandra járni, a hegyek közé vagy a víz mellé utazni.

Ez teljesen világos. De mit kellene tennie a szegény meteorológusnak? Felhőszakadás helyett ígérjen tikkasztó napfényt? Szélvész helyett szélcsendet, legfeljebb lengedező fuvallatot?

Ezt nyilván az idegenforgalmi illetékesek sem kívánják meg az időjósoktól. Ők beérnék annyival, ha a meteorológiai prognózisokban az illetékesek – a szó szoros és átvitt értelmében – nem a borús, hanem a derűsebb oldalról közelítenék meg a várható időjárást.

Ahelyett, hogy azt mondanák „komoly lehűlés következik", „több napos eső várható", így fogalmaznának: „a kánikula után jóleső hűvös levegőt hoz a közelgő hidegfront"; vagy: „kiadós felhőszakadások frissítik fel a fülledt levegőt"; netán: „a következő napokban az időjárás a múzeumlátogatóknak, a színházi előadások, hangversenyek kedvelőinek, a borpincék szerelmeseinek kedvez".

Ennyit igazán megtehet az időjós azért, hogy a turista a tartósan borongós időt kihasználva országa természeti szépségei helyett páratlan kulturális kincseit ismerje meg. És persze költse a pénzét.

Nyilván jó volna, ha az idegenforgalom ily módon történő fellendítésében a meteorológusok nem maradnának magukra. Az akcióba bekapcsolódhatna a sajtó is, amely vonzó tudósításokat, anyagokat közölhetne, mondjuk az esőáztatta Balatonban való fürdőzés páratlan gyönyöreiről, az orkánszerű szelet kisded sátraikban élvező hegyvidéki turistákról, a villámnyaldosta sziklafalon felkapaszkodó hegymászóról, a sörét sűrű jégesőben hűtő turistáról és társaikról.

Ám a rosszidő-turizmust népszerűsítő kampányban részt kellene venniük a politikusoknak is: ők törvényben rögzíthetnék például, mennyi rossz időt mondhat be egy évben az időjós. És új cikkellyel egészítenék ki az ország alaptörvényét, amelyben rögzítenék, hogy Magyarország klímája fölöttébb kellemes.

És leállíthatnák a sárga, narancsvörös és vörös színű riasztásokat is, minek előre ijesztgetni a turistát; ha nagyon cefet lesz az idő, úgyis észreveszi. Ha pedig mindez nem használ, szükség esetén akár be is tilthatnák a rossz időt.

Ha már a zord időkkel amúgy sem tudnak mit kezdeni.

Kimaradt?