Ambrus Attila: Ukrajna frontot nyit Nyugaton

Mi ez, ha nem nyílt hadüzenet? – kérdezi Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója széljegyzetében, miután felidézi, hogy még tovább megy a kárpátaljai magyarság ellen nyitott frontális támadásban az ukrán államhatalom gépezete. Az ukrán titkosszolgálatok megszállták a  Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházát, elnökének, Brenzovics Lászlónak magánlakását, és palástolni sem próbálják, hogy előre kitervelt forgatókönyv szerint a totális megfélemlítés a céljuk: mindent és mindenkit elhallgattatni, ami és aki magyar! A lapigazgató arra is utalt, hogy a rendszert kiszolgáló bértollnokok már megszellőztették, a hatalom következő lépése a KMKSZ pártengedélyének a bevonása lehet.

Arszen Avakov belügyminiszter magyar származású ukránoknak nevezi a kárpátaljai magyarokat.

Dmitro Kuleba külügyminiszter pedig arra figyelmeztet, hogy a magyar politikai erők ne használják fel provokáció céljára az ukrán titkosszolgálat megfélemlítő akcióját. Akkor se tiltakozzon az atrocitás ellen Budapest, ha az Ukrán Biztonsági Szolgálat közvetlenül Volodimir Zelenszkij irodájának van alárendelve, tehát az államfőnek tudnia kellett, és  engedélyeznie is a titkosszolgálati lerohanást.

A héten aztán újabb elemekkel bővült az ukrán államhatalom magyarságellenes lépéseinek sora. Előbb ukrán médiaértesülésekből arról szerezhettünk tudomást, hogy veszélyben van a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pártjának igazságügyi minisztériumi bejegyzése, később pedig Olekszij Petrov távozó kormányzó egy lapinterjúban arról beszélt, hogy ő úgy tudja, az ügyészségen már készül a Brenzovics László KMKSZ-elnök elleni vádhatósági peranyag. Mindeközben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) speciális ukrajnai missziójának kijevi vezetői megtiltották, hogy a monitoring bizottság tagjai Kárpátalján magyarokkal találkozzanak, szerintük bőven elég, ha csak a titkosszolgálat embereit hallgatják meg a héten történt példátlanul brutális atrocitások kapcsán.

Dunda György írásának megjelenése után egyszerre több ukrán nyelvű médiafelületen jelent meg a hír, hogy a kijevi igazságügyi minisztérium kezdeményezésére valóban betilthatják a KMKSZ–Ukrajnai Magyar Párt működését. A jelenlegi jogi szabályozás mellett a magyar párt felszámolása gyakorlatilag a kárpátaljai magyarság képviseletének a teljes megszűnését jelentheti a jövőben – állapítja meg a nyilatkozat. Ugyanakkor leszögezik azt is, tekintettel arra, hogy az országban a 0,3 százalékot sem elérő magyar közösségnek nem volt esélye elérni a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, a párt országos listát nem állított, azonban az egyéni körzetekben indított jelölteket. Így a 2012-es parlamenti választáson három jelöltet is állított a párt. Ezek alapján a törvényben a parlamenti választáson való kötelező részvételre előirányzott 10 év 2022-ben jár le. Következésképpen, amennyiben az igazságügy-minisztérium a törvény rendelkezései szerint jár el, ezt a kérdést csak két év múlva vetheti fel. Így a bejegyzés megszüntetésének kezdeményezéséről szóló, több médiumban tényként kezelt hír remélhetőleg csupán a magyarok ellen folyó médiahadjárat egy újabb állomásának tekinthető.

Olekszij Petrov, a Nép Szolgája első számú kárpátaljai képviselőjeként interjút adott, amelyben megelőlegezte, hogy az ügyészség feljelentéssel készül élni Brenzovics László KMKSZ-elnök ellen. További részleteket erről nem mondott, így arról a könnyen igaznak bizonyuló feltételezésről sem beszélt, hogy az ukrán hatalom végső soron azt kifogásolja, hogy  Magyarország ukrajnai, kárpátaljai vállalkozókat támogat nagyon komoly összegekkel. Ezt próbálja megakadályozni.

Ugyanakkor a keleti fronton elszenvedett sorozatos kudarcok ellensúlyozásaként a nyugati fronton vitézkedik az ukrán hatalom, egy békés, építő közösségre támadva. Hasonló módszerekhez folyamodva, mint anno Nicolae Ceaușescu, aki a nemzetközi szervezetek érdeklődését belügyekbe való beavatkozásnak nevezte. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet speciális ukrajnai missziójának kijevi vezetői megtiltották, hogy a monitoring bizottság tagjai Kárpátalján magyarokkal találkozzanak, szerintük bőven elég, ha csak a titkosszolgálat embereit hallgatják meg a példátlanul brutális, EU-integrációra ácsingózó országot (normális mércével mérő unióban) diszkvalifikáló atrocitások kapcsán.

Egy totalitárius hatalommal szemben gyengének tűnhet a szolidaritási üzenet, mégis ennyit tehetünk: Veletek vagyunk, kárpátaljai magyarok! Arra emlékezve is mondjuk ezt nektek, mennyit jelentett nekünk erdélyi magyaroknak a hír, hogy a világ közönye közepette az indiánok nem hagynak cserben minket. 

Kimaradt?