Ambrus Attila: Átverések, koholmányok

Öt éve annak, hogy a félrevezető tartalmak, hoaxok szűrésébe kezdett a Facebook. Azt ígérték, hogy a közösségi oldal a jövőben egyre kisebb láthatóságot ad a felhasználók által hamisnak jelölt bejegyzéseknek, és egy figyelmeztetést is kiír azok fölött.

Az álhírek mára soha nem tapasztalt mértékben terjednek, szerves részévé váltak a Facebook-hírfolyamoknak: a sokszor egészen hitelesnek tűnő koholmányokba naponta többször is belefuthatnak a felhasználók, amelyeket aztán maguk is megosztanak ismerőseikkel. 

Nem tudom, másnak milyen tapasztalatai vannak, de én az elmúlt öt évben egyetlen olyan álhírrel sem találkoztam a közösségi médiában, amely fölött ott állt volna a fake jelző. Azt viszont gyakran tapasztaltam, hogy kommentekben kiforgattak egy mások által tett bejegyzést, ami aztán valóságos érzelmi cunamit indított el a hozzászólók között.

Ilyenkor, kampányidőben – főként most, amikor a politikai kommunikáció szinte teljes egészében a virtuális térbe költözött – növekszik az álhírkeltési kedv.

Az elmúlt 24 órában több fake news is szembe jött velem.

Az egyik kiforgatósdi azután keletkezett, miután Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke közzétette, hogy dr. Kovács Gergely Erdély érseke is arra buzdít, hogy menjünk el szavazni december 6-án!

Néhány órára rá megjelent a koholmány: felhasználva az érsek fényképét azt írja a Székelyek Világszövetsége, hogy vegyük komolyan az „egészségügyi helyzetet” – székelyesen-magyarosan a járványhelyzetet –,  ne menjünk választani, mert többet ér az élet, mint egy választás. A magát „demokratikusnak, konzervatívnak és nemzetinek” tartó SZVSZ nem tartja összeegyeztethetelennek doktrínájával azt, hogy hazugságot terjesszen egy egyházi méltóságról. (Ellenőriztem: nem tiltották le a bejegyzést, nem került föléje álhírre utaló megjegyzés sem.)

Miként azok sem rettennek vissza attól, hogy valótlanságokat állítsanak és terjesszenek – igaz, nagyon kifinomult formában – akik a választási kampányt összekapcsolják az egyházellenes kampánnyal. Akik azt állítják, hogy azoknak, akik egyházi közösségek felett őrködnek, nem tanácsolhatják azt, hogy erős politikai közösségé is alakuljon az erdélyi magyarság. Akik azonnal előhozakodnak azzal a progresszív félelmükkel, hogy a katolikus egyház szélsőjobboldaliak fészke. Akik kihasználják az alkalmat, hogy rúgjanak egyet a katolikus egyházba, azt állítva, hogy egyetlen más felekezeti vezető sem elegyítette a hitet és a politikát. (Mert az szerintük a társadalom mételyének a kikeverését jelentené.) Akik azt mondják, a pap, a lelkész maradjon a templomba, ne hallassa szavát ebben a modern, Isten nélküli világban.

Az, hogy félrevezetik a naiv internautákat, könnyű bizonyítani. Megszólalt ugyanis Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök is: „Arra biztatok minden felelősen gondolkodó és érző embert, hogy december 6-án éljen alkotmányos jogával, és menjen el szavazni! Nemcsak saját sorsunk alakulásáért vagyunk felelősek, hanem az elkövetkező generációk, gyermekeink, unokáink jövőjéért is. A bibliai tanítás értelmében felelősséggel tartozunk minden cselekedetünkkel, gondolatunkkal Istennek, de felelősséggel tartozunk embertársainknak is.”

Tiszta beszéd!

Természetesen az egyházak esküdt ellenségeinek lehet fanyalogni rajta, de a fanyalgás joga nem lehet alapja a fake news-re oly finnyás polkorrekt tartalomelőállítóknak, megosztóknak arra, hogy álhíreket terjesszenek. Főként olyanokat, amely a közösség ellen munkál.    

Kimaradt?