Ambrus Attila: Vírusos robot

A politikusok, akik a legképzettebb járványtani szakértőknek is képzelik magukat – köztük van Klaus Iohannis állam- és Ludovic Orban kormányfő – a veszélyest kórt kizárólag büntetések kiróvásával akarják, tudják kezelni. Csütörtökön beismerte a járványkezelés kudarcát Klaus Iohannis – hangsúlyozva egyúttal a kormány intézkedéseinek megkérdőjelezhetetlen hasznosságát –, majd irány mutatott: „Ma megbeszélést tartottam a belügyminiszerrel, illetve a rendőrségért és a katasztrófavédelemért felelős két államtitkárral, és egyetértettünk, hogy nagyon szigorú intézkedésekre van szükségünk. Kedves románok, minden egyes szociológiai felmérés arra mutat, hogy 90 százalékuk betartja a szabályokat, maszkot visel és betartja a fizikai távolságot. Köszönöm! Többségük megértette, hogy fegyelemre van szükség. Aki ezt nem értette meg, bírságot fog fizetni. Mindenkinek kötelező módon be kell tartani a szabályokat, hogy együtt féken tudjuk tartani ezt a betegséget, a járványt” – mondta az államfő.

Érezhette, hogy bűnbakot is meg kell nevezni a nép számára, hiszen több ezer éve már az emberileg megoldatlan problémákra társadalmilag a bűnbakkeresés a javallott placebo.

Mivel 2020 nem csupán a vírus miatt elvesztegetett esztendő, de választási év is, Klaus Iohannis, mint egy megvírusosodott telefonrobot, ismét előadta a memóriájában rögzült, ismert és ismeretlen tanácsosai által rögzített szöveget: a járványhelyzet súlyosbodásáért a vörös pestist előidéző szociáldemokraták, no meg nem mellékesen, aki vele paktál, például az RMDSZ a hibás.

Mint hajdanán, amikor az élelmiszerválságért az „agenturile străinet”, a kapitalista idegen ügynököket okolta a román elnöki robottelefon rudimentárisabb változata, az N.C.-modell.

Az összeesküvés elméletek korában Klaus Iohannis is előállt képtelen teóriájával, miszerint az SZDP szándékosan idézett elő egészségügyi válságot, hogy elmarasztalhassa a kormányt olyan intézkedések miatt, amelyeket nem lehetett meghozni.

Elsírta azt is, hogy a járvány kezdetén minden jól ment, a kormány és az állami hatóságok jól kezelték a kórt, de az SZDP ekkor elkezdett megoldásokat keresni az SZDP számára, nem a románok számára.

Látom is, amint az SZDP szimpatizánsainak a zsebeit telarakják a párt stratégái koronavírussal, majd szélnek eresztik őket azzal az utasítással, hogy szórjátok, szocdemek, szerteszét szórjátok. De egy konspirációs elmélet sem elég erős, hogy megálljon a lábán, ha nincs egy még titkosabb szándék, amely a hátterében bújik meg! Tudja ezt Klaus Iohannis is vagy azok, akik súgnak a fülébe. Így ismét megpendítette a koronavírus ürügyén az autonómia leselkedő veszélyét is.

Az erőltetett párhuzam hallatán csoda-e, ha magam is arra asszociálok, hogy az elnök mintha azt kívánná sugallani, hogy érdemes mindig maszkot viselni. Nemcsak azért, mert így haszonnal tudják értékesíteni az importőrök, hanem azért is, mert megvédi a kedves románokat a székelyföldi önrendelkezéstől. A kedves románokba a jelek szerint nem tartoznak bele a romániai magyarok, sem a szociáldemokraták, akik az elnök szerint átálltak a vírus oldalára.   

S ha már elszaladt a fantáziám az elnöki sajtóértekezleten elhangzottak hallatán, azt is el tudom képzelni, hogy Klaus Iohannis orvosi Nobel-díjat kap a koronavírus-járvány terjedési okainak feltérképezéséért. Legalább annyira megérdemli, mint a magyarellenes kijelentései után a Kalergi-díjat.

Kimaradt?