Bogdán Tibor: Egy a tízbillióhoz…

Csak bajt hoz a magyar emberre, ha sört iszik.

A gaz osztrákok is, ugye, 1849-ben is jól besöröztek a magyar vértanúk kivégzése után, ezért igazi magyar 150 évig nem is koccintott ám sörrel (a még igazibb nem is ivott sört, a legigazibb pedig még a söröskrigliket is a szemétbe hajította).

A magyarról tudni kell ugyanis, hogy nem csak lovas, meg hátrafelé nyilazó netán ultizó nép, hanem borivó nemzet is.

A serital volt a felelős a parttalan és széles sajtóvisszhangot kapott vitáért, amely a hollandiai Heineken sörgyár és a soknevű – Csíki Sör, Igazi Csíki Sör, Tiltott Csíki Sör – csíkszentsimoni sörmanufaktúra tulajdonosa, Lénárd András között tört ki, amely aztán Magyarország beszállásával nemzetközi botránnyá terebélyesedett.

Most pedig megint itt van a Csíki Sörgyár Manufaktúra botrányos reklámakciója, amikor is 399 999 darab nyertes kupakon hirdettek „eszem-iszom” tombolát, kupakonként 10 ezer forint, azaz 150 lej értékben. Nem semmi összeg ez, én alig tudnék ennyi pénz elenni-elinni, de igaz, én madárétkű vagyok, udvariasan mondogatják is, hogy annyit eszem, mint a dögkeselyű…

Namármost, ha megy az üzlet, és ki tudja miért, a derék székelyek a szilva-, kömény- és áfonyapálinka helyett mégis sörivókká váltak, akkor csak vendégeljék meg, akár mint a 399 999 nyertes sörivót, ha van hozzá elegendő sörük, kolbászuk.

Meg helyük.

Legalább 399 999 személy számára, aki elvileg nyertes lehetett volna.

Mert az ingyen sörre-kajára tolonganak az emberek, nem úgy, mint amikor mondjuk utcára kell vonulni magyar érdekekért, el kell menni szavazni, netán meg kell védelmezni az úzvölgyi katonatemetőt a román nacionalistáktól – ahol ráadásul még egy kis megverettetés is körvonalazódni látszott. Most is, akkora embertömeg gyűlt össze, hogy gonoszkodó nyelvek szerint a pápa, csíksomlyói látogatásáról megfeledkezve, Romániába készült…

Csakhogy az éhes-szomjas népség fele kint rekedt, így számukra amolyan La Fontain-szerű róka-gólya lakoma lehetett ez.

Azt nem tudni, hogy a félresikerült kampánnyal hány hívet nyert és mennyi sörivót veszített a Csíki Sörgyár.

A készülő botránnyal alighanem a tulajdonos, Lénárd András is tisztában lehetett, hiszen ő valóságos polihisztor. Sörgyára mellett ingatlanügyekkel, törpevízerőművekkel, mezőgazdasági beruházásokkal, építőipari vállalkozásokkal, nyúlfarmmal és idegenforgalommal is foglalkozott, 2015-ban pedig övé lett a drónok lebegési világrekordja (elképzelései szerint a sört drónokkal szállították volna a megrendelőkhöz).

A tulajnak pedig nem az volt az első botránya. Egyik terve ellen például tiltakoztak a Homoród-mentiek, miután a turisztikai látványossággá vált Szép Ilona völgy különleges mikroklímáját biztosító Homoród patakon is erőművet akart építeni. Szerintük ezzel a völgy víz nélkül maradna. Ebből lett is némi konfliktus, mert a tiltakozók vezetőit Lénárd András „zöldnáciknak” nevezte, de állítólag gondok voltak az építkezési engedélyekkel is.

A tervről végül lemondott, igaz, arra hivatkozva, hogy a székelyföldi törpe-vízierőművek építésével biztosíthatta volna a Székelyföld energetikai függetlenségét, ami viszont „felsőbb köröket” zavart volna.

Lénárd András most amolyan „bocsánatforma-szerűséget” kért az átvert nyertesektől, amiért „kissé elrontották” a bulit, és a sajtót okolta a negatív tudósításokért. Pedig hát a Székelyhon már másnap arról tudósított, a „forgalmi fennakadásokat leszámítva” az esemény incidensek nélkül zajlott le. Ki tudja, hogy székelyhoni kollégáink szerint hány bicskának kell kinyílnia ahhoz, hogy incidensről is szó legyen…

Igaz, egy másik kollégánk viszont kinyomozta, hogy a tombolán meghirdetett Toyota személyautót Csató Zsófia nyerte. Vagyis a rendezők által agyondicsért polgármester titkárnője. Legalábbis a csíkszentsimoni önkormányzat által kiadott Községi Napló 2017. április számának egyik cikkecskéje szerint, amelynek szerzője – mit ad Isten! – éppen a Toyota új tulajdonosa, aki neve alá odabiggyesztette a „személyi titkár” titulust is. Persze, honnan is tudhatta volna akkor, hogy majd ő lesz a „szerencsés nyertes”…

De hát ennél nagyobb véletlenek is vannak.

Darvas Szilárdnak van egy humoreszkje, miszerint egy fiatal férfi egymás után kétszer nyerte meg a lottó főnyereményét. Tudósok megállapították, hogy ennek az esélye egy a tízbillióhoz. Aztán amikor a dúsgazdag nyertes egy csinos kislánnyal a Margitszigeten sétált, hirtelen a fejéhez kapott és holtan terült el. Tudósok pedig megállapították, hogy egy apró meteorit csapódott a fejébe.

Aminek az esélye egy a tízbillióhoz…    

Kimaradt?