Bogdán Tibor: Megelőzzük Magyarországot

Van humora Răzvan Cucnak.

Közlekedési tárcavezetőnk szerint az észak-erdélyi sztráda román–magyar határt elérő szakasza hamarabb készül el, mint nyugati szomszédunké.

Romániában valóban nagy szükség van humorérzékre, mert azt a rengeteg fejetlenséget, összevisszaságot, őrültséget, ami az országban történik, csakis jó humorú ember képes elviselni, aki mókának veszi mindezt és felszabadultan tud nevetni a tohuvabohun. Aligha lehet véletlen tehát, hogy Romániában állandóan cserélődnek az ilyen-olyan vezetők; a közlekedési tárca élén például 1990 óta harminc alkalommal változtak a miniszterek.

Hiába, nem könnyű jó humorú embert találni.

Cuc úr most amolyan munkaversenyre szólította fel a román sztrádaépítőket, hogy végre előzzük már meg azokat a fránya magyarokat, akik annyi borsot törtek Románia orra alá, és akik minden alkalommal lekörözték az országot.

Az erdélyi sztráda Bihar–Bors közötti egyik részéről, a hivatalosan a 3C3-as nevet viselő, mindössze 5,35 kilométeres szakaszáról lenne szó, amely tárcavezetőnk szerint már nagyjából 20 százalékban készen áll, annak ellenére, hogy az utóbbi időszakban az időjárás miatt csupán 28 napon át lehetett dolgozni. Most viszont, a „nagy cél” érdekében éjjel-nappal folyik a munka: a hivatalos változat szerint nappal dolgoznak, éjjel pedig a szükséges anyagokat pótolják.

Az eddig főként sztrádaépítési szerződések eltépésében jeleskedő miniszter szinte mániákusan hajtja a munkásokat, csakhogy az az 5,35 kilométeres román pályaszakasz a magyar pálya előtt érje el a közös határt. Az eredeti tervek szerint ennek a néhány kilométernek csupán jövő augusztusra kellene elkészülnie, de a tárcavezető szerint a munkálatok olyan jól haladnak, hogy azok akár nyolc hónappal korábban, idén is befejeződhetnek, lepipálva a magyarokat.

Az egyébként közismert dolog, hogy Romániában az autópályák mindig határidő előtt készülnek el…

Csakhogy mit érünk a határ – és határidő – előtti 5,35 kilométerrel, amikor a megelőző útszakasznál, Bihar és Bisztraterebes között jó ideje állnak a munkálatok, mivel a romániai versenytárgyalások megbundázása miatt, a külföldi pályázók egyike óvást emelt a román illetékesek által kijelölt győztes ellen. Így tehát meg kell várni az igazságszolgáltatás döntését. Romániában pedig az igazságszolgáltatás csak annyiban emlékeztet Isten malmaira, hogy valóban, lassan őröl, a döntései viszont korántsem pártatlanok. Hiába, a rossz munkához is idő kell.

Ezért aztán elkészülhet akár határidő előtt is a magyar határig tartó 5,35 kilométer, de azt senki sem tudja, mikor adják át a forgalomnak a megelőző 38 kilométert. Hogy az észak-erdélyi autópálya többi részéről már ne is beszéljünk.

(Csak zárójelben: az infrastruktúra problémáira szakosodott szakemberek szerint a mai romániai utaknál sokkal jobb volt az ókori rómaiak Dacia területén kiépített útrendszere. Ezek alapozása kiváló volt, egymáshoz jól illeszkedő kockakövekből álltak és az akkori idők autópályáinak feleltek meg. Sok esetben éppen ennek az úthálózatnak a nyomán épültek meg – csak sokkal rosszabbul – a mai országutak, sztrádák).

A közös határig vezető román és magyar sztrádaszakaszokon egyébként hasonlóan állnak a munkálatok, ám Cuc úr azzal dicsekszik, hogy a magyarok két évvel korábban láttak hozzá, a románok mégis behozták őket.

Ez akár igaz is lehet – csakhogy miközben Romániában e két év alatt jóformán egyetlen sztráda sem épült, Magyarországon 56 kilométer autópályát és 170 kilométer gyorsforgalmi utat adtak át. A Romániánál két és félszer kisebb, kétszer kevesebb lakossággal rendelkező Magyarországon közel 1600 kilométer sztráda várja az autósokat, a gyorsforgalmi utak hossza pedig eléri az 1700 kilométert, miközben Romániában 2018 végén 823 kilométer autópálya – amiből 113 kilométert még Ceaușescu idején építettek – és 807 kilométer gyorsforgalmi út volt.

Magyarországon jövőre további 122 kilométer sztráda épül, amely 2021-ben újabb 161 kilométerrel egészül ki, a 2021-ig megépülő, korszerűsített, vagy három sávosra bővített sztrádák hossza pedig meghaladja a 460 kilométert.

A magyar elképzelések szerint a jövőben minden megyei jogú várost gyorsforgalmi úttal kapcsolnak össze a fővárossal, a már megépült autópályákat (M2, M3, M6, M30, M60) az államhatárig vezetik, bővítik a korábban megépült gyorsforgalmi utak (M0, M2, M15, M70) kapacitását és 3-3 sávossá teszik az M1, M7, a későbbiekben pedig az M3 és M5 sztrádákat a főváros vonzáskörzetében, a jelentősen megnövekedett forgalom miatt.

A romániai tervezés egyelőre még csak a színes ceruzáknál tart…

Mivel a Románia felé vezető magyar autópálya jövő év januárjában érné el a közös határt, Cuc úr azt szeretné, ha a román sztrádaszakaszt valamivel korábban, idén karácsonykor avatnák fel.

Vagyis ezt az 5,35 kilométeres autópályát az angyal hozná majd.

Szerencsére.

Az angyalnak ugyanis még felnőtt fejjel is jobban hiszek, mint a román sztrádaépítőknek.

Kimaradt?