Szász István Szilárd: A szexhálózatok ellen kellene egy új #metoo?

A romániai és az amerikai szexhálózatokról szóló fejlemények fényében úgy tűnik, a hatalmi pozíciókból elkövetett szexuális zaklatásokhoz hasonló világbotrány van kibontakozóban, amihez elkéne egy MeToo-jellegű és méretű társadalmi vita. Legalább két amerikai elnök (Trump és Clinton) is kapcsolatban állt azzal a gyereklányokból szexhálózatot építő milliárdossal, Jeffrey Epsteinnel, aki múlt hétvégén öngyilkos lett egy manhattani börtön elkülönített zárkájában. Romániában kiskorú lányokat kényszerítettek szexre a Caracal melletti deveselui amerikai támaszpont katonáival.

Még a caracali sorozatgyilkosságból sem tudtunk felocsúdni, a történet máris további hátborzongató részletekkel bonyolódik. A rendőrség és a maffia abszurd összefonódása Alexandra Măceșanu eredménytelen mentési akciója során nem rendszerhibának, sokkal inkább a rendszer alapelvének tűnik.

Nicolae Alexe az a rendőr, aki Alexandra mentési akcióját koordinálta, miközben érzékeny információkkal látta el az egyik helyi maffia-klán vezetőjét, a Codița néven ismert Remus Rădoit, aki a konkurens klán embereihez irányította a rendőröket, ezzel mintegy félrevezetve a nyomozást. Korábban a Cocoș névre hallgató Daniel Bogdan maffiózót börtönbüntetésre ítélték, amiért egy kerítőhálózat több kiskorú lányt kényszerített prostitúcióra, egy részük a deveselui amerikai katonák „igényeit” elégítette ki. Egyik áldozat azt nyilatkozta most a Libertatea újságnak, hogy ügyfelei között rendőrök is voltak, és bár könyörgött nekik, hogy mentsék meg, mert erőszakkal kényszerítik prostitúcióra, ők nem tettek semmit. Szintén Nicolae Alexe volt az a Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészségnek (DIICOT) dolgozó rendőr, aki ugyan a lányok ügyfeleinek egy részét kihallgatta (pl. osztrák állampolgárokat), de az amerikai katonákat nem idézte be.

Az amerikai milliárdos történetére visszatérve, Epsteint már 2005-ben feljelentették, amiért egy 14 éves lánynak kellett vetkőznie előtte és masszázst adnia. Több lány is hasonlóról számolt be a hatóságoknak, és bár a vád komoly volt – bűnszervezetben elkövetett emberkereskedelem szexuálisan kihasznált kiskorúakkal szemben –, mindössze 18 hónap börtönbüntetést kapott, amiből végül 13-at kellett leülnie, de annak is egy részét saját luxusvillájában töltötte. Azóta már több mint száz lány vádolta meg Epsteint pedofíliával. Virginia Giuffre azzal vádolta Epsteint, hogy 17 éves korában szexre kényszerítette több befolyásos politikus, vállalkozó mellett András yorki herceggel is. A nő szerint a szexhálózat kiépítésében nagy szerepe volt egy Sarah Kellen nevű nőnek és Epstein exbarátnőjének, Robert Maxwell brit sajtómágnás lányának, Ghislaine Maxwellnek is.

A vádak szerint Epstein több alkalommal befolyásos ismerősei rendelkezésére bocsátotta a lányokat. Állítólag maga Trump is Epsteinnen keresztül ismerte meg harmadik feleségét, a jelenlegi amerikai first lady-t. Egy nő 2016-ban azzal vádolta Trumpot, hogy 1994-ben, 13 éves korában Trump egy manhattani Epstein-partin az ágyhoz kötözte és megerőszakolta. Bill Clinton korábbi amerikai elnök szintén jó kapcsolatot ápolt Epsteinnel, aki több alkalommal is utazott Epstein repülőgépén nők társaságában, legalább egyszer egy pornószínésznő is velük volt. Clinton mindössze 4 utat ismert el a közel tucatnyi feljegyzett közül (de akár több is lehetett), és tagadja, hogy tudott volna az Epstein által elkövetett bűnökről.

Epstein a világelit jelentős részével jó kapcsolatban volt. Természetesen nem jelenti azt, hogy aki kapcsolatban állt vele, az egyben bűntársa is lett volna, azonban a vádak egy rendkívül szövevényes bűnhálózatot sejtetnek a történtek hátterében. Kiskorúak megrontása, szexuális aktusra kényszerítése a fél világot átszövő hálózatban, amelyben vezető politikusok, színészek, tudósok, üzletemberek is érintettek lehetnek – ezek a kontúrvonalak rajzolódnak ki a történetekből.

Éppen a caracali tragédia napjaiban lepleztek le Craiován egy kerítőhálózatot, a Cápának nevezett Tudor Florian bandáját, amelyik a gyanú szerint többek között caracali kiskorú lányokat vásárolt fel és egy nemzetközi hálózaton keresztül Mexikón át az Amerikai Egyesült Államokig juttatott. Egyes vélemények szerint ez is a rendőrség tudtával és hallgatólagos beleegyezésével történt. Nem áll szándékunkban azt sugallni, hogy a romániai eseteknek közük van Epstein botrányához, mint ahogy azt sem, hogy a caracali gyilkosságok feltétlen kötődnének a kerítőhálózathoz.

Az viszont világosan látszik, hogy Romániában, de a jelek szerint világszinten is a társadalom a szexuális zaklatásokhoz hasonló botránnyal néz szembe, egy fontos különbséggel, ami még elképesztőbbé teszi a jelenlegi ügyet. Lassan két éve indult az a világot felrázó botránysorozat, amiből kiderült, hogy sok hatalmi pozícióban levő személy szexuális visszaélésre használta helyzetbeli fölényét. Erre adott reakcióként indult a MeToo-kampány, ami beszédtémává emelte a problémát. A társadalomnak most még inkább szüksége van egy hasonló társadalmi összefogásra, ha fel szeretné számolni a hatalmi vonatkozásoktól sem mentes kerítőhálózatokat. Csak míg a szexuális zaklatók esetében többnyire az egyes egyének éltek vissza helyzetükkel, addig most úgy tűnik, hogy mindez szervezett módon, a társadalmi elitet behálózó bűnszervezeteken keresztül történik.


 

Kimaradt?