Szász István Szilárd: A medve nem játék

Medvehelyzet van, de mintha sem az állam, sem az emberek nem akarnának tudomást venni róla. Mintha a medvéktől várnánk a megoldást. Az elmúlt napok medvékkel kapcsolatos hírei világosan jelzik a problémát, de a megoldás várat magára. Miközben a hivatalos szervek ügyetlenkednek a helyzet rendezését illetően, a felelőtlen turisták, pénzhajhász vendéglátók mintha játéknak tekintenék a medvéket.

Pedig nem azok. Hétfőn egy 15 éves kászonújfalusi fiút támadott meg a medve, akit a vállán és a fenék részen értek harapások. A település vezetője szerint a probléma nem újkeletű, meglátása szerint a jelenlegi állapot mindaddig fenn fog maradni, amíg a bukaresti törvénykezés és az Európai Unió nem változtat a medvékkel kapcsolatos álláspontján. Szombat hajnalban egy hatgyermekes madéfalvi édesanyát ütött le a medve, a nőt gombászás közben érte a támadás. Eltört a medencecsontja, legalább hat hétbe telik a felépülése. A család megsegítésére gyűjtést is rendeznek.

Márciusban két kislány maradt árván, mert őket egyedül nevelő apjukat halálosan megsebesítette egy medve Kőrispatak közelében. Ezek a szomorú történetek azonban egyeseket nem tántorítanak el attól, hogy közvetlen közelről etessék a medvéket. Múlt héten egy vlogger készített videót arról, amint néhány ember a Transzfogarasi úton két medvebocsot etet. A felnőttek közelében gyerekek is tartózkodtak. Azonban ennél is hátborzongatóbb videó látott napvilágot július elsején, amelyben szintén a Transzfogarasi út közelében egy kislány közvetlenül a kezéből etet egy feltehetőleg még fiatal medvét.

Július 2-án közmeghallgatást tartott a környezetvédelmi miniszter, a nagyvadak kérdésében azonban nem történt előrelépés: évi 140 medve kilövésére adnak engedélyt, miközben a triplájára lenne szükség. A medveállomány felmérése alapján megállapítható, hogy évről évre növekszik a medvék száma. Bár létezik elfogadott medvestratégia, a jelek szerint egyelőre nem sikerült vele kezelni a helyzetet. Összetett problémáról van szó: a kivágott erdők miatt szűkülő életterük, a szemétkukák könnyű „prédája”, a megváltozott szaporodási szokásaik mind-mind hozzájárulnak az egyre gyakoribb ember–medve találkozásokhoz.

Persze van egy-két önjelölt „problémamegoldó”. Múlt hónapban a Brassó megyei Ágostonfalva domboldalában fogtak el emberek egy medvebocsot, amelyet nyakánál fogva emeltek a levegőbe, miközben bottal piszkálták. A rémült bocsot végül elengedték kínzói. Az világosan látszik, hogy a kialakult helyzeten nem segít sem a medvék kézből etetése, sem a bottal fenyítésük. Míg előbbi azt a hamis illúziót keltheti, hogy a medvék a kutyákhoz, macskákhoz hasonló, szelíd állatok, utóbbi traumatizálja és felbőszíti a pórul járt bocsokat, medvéket.

A plüssmacik jó barátai a kisgyerekeknek, és sokszor segítenek nekik az elalvásban. De jó lenne, ha a medvekérdéssel kapcsolatban nem ringatnánk magunkat álomba. Emberéletekbe kerülhet.

Kimaradt?