Bogdán Tibor: Úzvölgye, terroristák – avagy az igazság Romániában

No, nézzük csak meg, hogyan is állnak a dolgok Romániában, ezzel a Justitia nevű istenasszonnyal? A görög mitológiából már megtanulhattuk, hogy az istenek nem sokban különböznek az emberektől: irigyek, féltékenyek, viszálykodók, gyűlölködők, bosszúállók, meg miegymás.

Nos, az igazság istenasszonya – legalábbis Romániában –, maga sem különbözik sokban „mennyei kollégáitól”, hiszen ítéleteiben további emberi gyarlóságokkal rendelkezik, mint mondjuk a részrehajlás, a kettős mérce, a pártosság, az elfogultság.

Romániában Justitia szemén valahogyan mindig félrecsúszik a kendő, amelyet pedig éppen a pártatlanság, a tárgyilagosság, a méltányosság, az igazságos és korrekt ítélethozatal biztosításáért visel, mivel mérlegén mindig a magyar fél találtatik könnyűnek.

Csak egy apró (?) példa: fejenként 3000 lejjel megbírságolták Hargita megye önkormányzatának elnökét, illetve a Kovászna megyei önkormányzat alelnökét, Borboly Csabát és Grüman Róbertet, hajánál fogva előrángatott okokra hivatkozva. Holott a „vétkesek”, a békésen tüntető többi magyarral együtt, csak annyi „törvénytelenséget követtek el”, hogy imádkozva próbálták józan észre téríteni a randalírozó, félig részeg román tömeget. Igaz, magyarul imádkoztak…

Csakhogy a román hatóságokban is akad még annyi józanság, hogy ezt mégsem írhatták oda a büntetés okaként.

És csakis a Justitia szemén félrecsúszott kötés lehet az oka annak is, hogy a zászlórudakkal verekedő, kereszteket kitépő, ocsmányul káromkodó, magyarellenes szavakat üvöltöző garázdálkodók, nyakig tetovált foci-ultrák büntetlenek maradhattak. Élükön az egész botrányt kirobbantó dormánfalvi román polgármesterrel és a román honvédelmi tárca „soros illetékeseivel”.

Utóbbiak bölcsen hallgattak arról is, hogy Magyarország – jóval az úzvölgyi skandalum előtt(!) – az ország húsz településén rendbe hozta több mint 400 román katona sírját, a romániai magyar hadisírok és magyarországi román hadisírok jogi helyzetéről szóló, 2008-ban aláírt kétoldalú megállapodás jegyében és szellemében.

Aztán itt van az igazi, hamisítatlan palesztin terrorista, akit Bukarestben füleltek le nemrégiben. A kettős – román és palesztin – állampolgárságú, 30 éves Rabee Khalil a bukaresti metrón készült véres terrortámadást elkövetni. Laptopján megtalálták a bukaresti metró térképét, fotókat a legzsúfoltabb állomásokról, az iszlám állam terrorcselekményeiről készült filmeket, a házibombák készítésére vonatkozó útmutatásokat, a Facebook-on és a Twitteren pedig a terrorizmusnak próbált újabb híveket szerezni. A pszichológiai vizsgálatok súlyos személyiségzavart állapítottak meg nála, vagyis valóban képes lett volna a merényletre.

2007-ben a jordániai hatóságok terrorgyanús cselekedetek vádjával feltartóztatták a Palesztinába tartó Rabee Khalilt, aki ezt követően számítógépéről minden információt letörölt, ami viszont újabb bizonyíték arra, hogy tudatában volt cselekedetei súlyosságának.

A szervezett bűnözés nyomozói lehallgatták egy telefonbeszélgetését is, amelyben azzal kérkedett, hogy „kamikázét követ el”. Egy másik telefonbeszélgetésen egy általa „nagybácsinak” nevezett férfi kérlelte, ne mocskolja be a kezét ártatlanok halálával.

A vizsgálatot lefolytató szervek mindezért egyöntetűen és egyértelműen úgy vélik, igen súlyos bizonyítékokkal rendelkeznek ellene.

A kihallgatás során, a vádhatósággal kötött alkuban bízva, a 30 éves palesztin beismerte bűnösségét, és nem tagadta, hogy 2014 és 2018 között az iszlám állam egyik honlapján „leckéket vett” terrorcselekmények elkövetéséről, bombák készítéséről és működtetéséről, egyéb gyilkos eszközök, lőfegyverek, robbanóanyagok használatáról. A bizonyítékok olyannyira súlyosak, hogy az ügyész nem ment bele az alkuba.

Szóval itt van egy igazi, komoly terrorista, aki éveken át felkészült a számos halottat követelő, véres támadás előkészítésére. Nem úgy, mint azok a balfácán, mamlasz székely terroristák, akik pár pohár szilvapálinka és néhány üveg sör pillanatnyi „ösztönzésére”, utcai szemétkosárba helyezett tűzijátékkal riogatták volna gyerekded módon a december elsejei ünnepségre összegyűlt ünneplő románokat.

És akkor már csak ennyit: a román-palesztin állampolgársággal rendelkező, tömeggyilkosságra készülő vérbeli terroristát első fokon három év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték.

A pancser székely terroristáknak pedig (akiket csak azért kiáltottak ki merénylőknek, mert vesztükre magyarok voltak), gyakorlatilag minden konkrét bizonyíték hiányában, fejenként öt-öt évet kell lehúzniuk.

Nagyon szomorú lenne, ha Romániában az igazság istenasszonya is magyarellenessé válna!

Kimaradt?