Ambrus Attila: A választás utáni órák

Sajnálom azokat, akiknek így vagy úgy csalódást okoztak a választási eredmények. Semmi sem úgy alakult, ahogyan az előrejelzések mutatták. Nem sajnálom azokat, akik csalódtak amiatt, hogy az RMDSZ mégis elérte az öt százalékos küszöböt. Az erdélyi magyar választók ismét bizonyították, hogy nem ülnek fel a szirénhangoknak, a közösség képviseletét fontosabbnak tartják, mint a magukra is káros büntetést. Így a felvidéki magyarok példáján tanulhatjuk meg a jövő évi választásokra készülve, hogy mennyire káros a kisebbségben élő magyarság megosztottsága, hogy az olyan luxus, amelyet nem engedhetünk meg magunknak!

Lesz tehet EP-képviselője a romániai magyarságnak, egy bizonytalan jövőjű Európai Unióban lehetőség nyílik a Kárpát-medencei magyarság intézményesített politikai együttműködésére. A Fidesz–KDNP listáján ugyanis Kárpátalja és Vajdaság képviselője is bejutott az EP-be.

Noha a szavazatszámlálás csak hétfőn délutánra fejeződött be, s még mindig nincs végleges eredmény, vasárnap mégis megnyugodva hallgathattuk a hazai politikai pártok első nyilatkozatait, mindenek előtt Klaus Werner Iohannis államfőtől szokatlan, ám megmagyarázható kirohanását. Iohannis nem palástolta örömét az általa kezdeményezett népszavazás sikere miatt, noha akkor még nem tudhatta az eredményt, csupán azt, hogy érvényessé lett a referendum. Szokatlan módon nem gratulált a szociáldemokratáknak a megszerzett szavazatokért, csupán a Nemzeti Liberális Pártnak és az USR Plusnak. Árulóknak nevezte a szociáldemokratákat és kijelentette, hogy a kormánynak mennie kell. Hogy volt mire alapoznia Iohannisnak az optimizmusát, az hétfőn nyert bizonyságot: a Legfelsőbb Bíróság végérvényesen 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte az SZDP elnökét, Liviu Dragneát. Nehezen hessegtethető el az a gyanú, hogy az LB azért halasztotta hétfőre az ítélethirdetést, mert kivárta az EP-szavazás eredményét, tisztában akart lenni Liviu Dragnea támogatottságának mértékével.

A kegyelemdöfést Dragneának a helyi kiskirályok adták meg, már vasárnap este lemondását kérték. Daddy az utolsó szalmaszálba próbált kapaszkodni és bejelentette, hogy hajlandó az SZDP legnépszerűbb politikusát, Gabriela Vrânceanu Fireát jelölni az államelnök-választásra. Firea azonban visszautasította az együttműködést.

A Nemzeti Liberális Párt és az USR Plus meglovagolja a vasárnapi kettős sikert, az NLP nem felejtette el megemlíteni, hogy az ő elnökük kezdeményezte a referendumot, az USR Plus prdig azt, hogy ők képesek a referendum eredményét figyelembe véve elérni azt, hogy a bűnügyesek eltűnjenek a politikából.

És ismét tündökölni próbált Victor Ponta is, aki – mintegy felkínálva frissen alapított pártjának védőszárnyait – hangsúlyozta, hogy mekkora kárt okozott Liviu Dragnea a szociáldemokráciának, a pártnak, a pártvezetőknek.

Hétfőn, Liviu Dragnea ítéletének kihirdetésével nyilvánvalóvá vált, hogy a választásokon való nagy részvételt a protestszavazatok indokolták, belpolitikai célok vezérelték a voksokat. Talán csak az RMDSZ-re szavazók gondoltak arra, hogy nem maradhat a romániai magyarság EP-képviselet nélkül, s szavaztak a szövetségre még olyanok is, akik elégedetlenek vagy türelmetlenek az eddigi munkával. Bölcsességük reménytkeltő.

Kimaradt?