Bogdán Tibor: A nagyszebeni EU-csúcstól a iași-i népgyűlésig

Azért az mégiscsak felháborító, hogy a nagyszebeni EU-csúcs résztvevőit Klaus Iohannis államfő megfosztotta a szórakozás leghalványabb esélyétől is. A román kormányfőt, Viorica Dăncilát ugyanis nem hívta meg az összejövetelre. Oda tehát a mulatság, nem maradt más, csak a száraz munka…

Meg is orrolt érte a faképnél hagyott miniszterelnök, aki „elegánsan fogalmazva is”, sehogyan sem értette, miért maradt ki a meghívottak közül. Pontosan ő, aki áldozatos munkája során oly sok elismerést gyűjtött be, nem csak az uniós tagállamoktól, de más országoktól is.

Ezt, ugye, szintén ő mondta.

Abban, hogy Viorica Dăncilă sok mindent nem ért, nem kis szerepe van annak, hogy rengeteg mindenről fogalma sincsen.

Ha például tudta volna, hogy Nagyszebenben az Európai Tanács vezetői találkoznak, ő maga pedig az Európai Unió Tanácsának elnöke, és tisztában lett volna azzal, hogy a két intézmény korántsem azonos, máris mentesülhetett volna a mellőzöttség stresszelő érzésétől.

Románia hat hónapos elnöki mandátuma során az államfő és a miniszterelnök ugyanis két különálló európai intézményben képviselik az országot: Klaus Iohannis az Európai Tanácsnak, Viorica Dăncilă pedig az Európai Unió Tanácsának az elnöke. Nagyszebenben pedig csütörtökön az Európai Tanács tart informális ülést. Amelyre, a lisszaboni szerződés pontosítása szerint, a tagországok mindegyike csak egyetlen személyt küldhet – azt a politikust, aki az illető országos képviseli a Tanácsban. Ez a politikus pedig, a román alkotmány szerint, Klaus Iohannis, nem pedig Viorica Dăncilă.

(He-he-he! Viorica Dăncilă – mint politikus??)

De hát a miniszterelnök-asszony nem tud különbséget tenni ilyen apróságok között, mint ahogyan a szociáldemokraták sem, akik szerint azért legalábbis a díszebédre meghívatták volna a kormányfőt.

Szegény Viorica Dăncilă! Hát ki hitte volna, hogy ennyire éhes??

Csakhogy az ebédmeghívásba is kis hiba csúszott. A program szerint ugyanis nincs díszebéd. A meghívottak munkaebéden vitatják meg az Európai Unió világban elfoglalt helyét, legalábbis Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint.

Dăncilă elvileg részt vehetne az eseményt záró hivatalos fogadáson, amelyen, a protokoll szerint, Klaus Iohannis, rövid méltatás keretében, bemutathatná őt az Európai Tanács tagjainak.

No de, hivatalos fogadás sincs. A plenáris ülés délutáni, második szakasza után csupán sajtóértekezletet tartanak, és Dăncilă ezen sem lehetne jelen, mert mit is mondhatna az újságíróknak egy olyan ülésről, amelyen nem vett részt?

Meg aztán az államfő számára sem lenne könnyű feladat szépeket mondani a miniszterelnök-asszonyról, úgy, hogy közben ne hazudjon túlságosan sokat.

A szociáldemokraták azonban azért sem hagyják magukat. A nagyszebeni EU-csúccsal egyidőben népgyűlést szerveznek Iași-ban.

Hivatalosan azért, hogy megemlékezzenek Európa Napjáról, az európai béke és egység ünnepéről – valójában azért, hogy Liviu Dragnea megmutassa a város lakóinak, hogy ki is az úr, nem sokkal azután, hogy az előző iași-i „népfürdőn” kifütyülték és rendőri kísérettel a „hátsó ajtón” kellett elmenekülnie a városból, akár csak a süllyedő hajóról a… Ja, nem folytatom, a hasonlat már amúgy is botrányt keltett nyugati szomszédunkban.

Az viszont biztosra vehető, hogy a iași-i népgyűlésen a népet kivéve mindenki ott lesz. A nép, az igazi nép már nem ül fel a szociáldemokrata szlogeneknek. Egyre többen utaznak, dolgoznak nyugati országokban, így saját szemükkel láthatták a különbséget az ottani és a hazai fizetések, az igazi és az „eredeti” román demokrácia, a két életszínvonal között.

Az is biztos, hogy az Európa Napja alkalmából szervezett „népgyűlés” Európa-ellenes lesz. Azon a nép helyett a szociáldemokraták lefizetett tapsolói lesznek jelen. Akik szerint jobb volt Ceaușescu idején. Akik a jogállam, a szabadság, a demokrácia helyett Dragnea önkényét kedvelik, és úgy vélik, hogy Brüsszel másodrangú állampolgároknak tekinti a románokat, Romániát pedig gyarmatnak. És elhiszik, hogy Európa semmi jót nem hozott Romániának, sőt, nyomorba taszította a népet, mivel képtelenek felfogni, hogy a kapzsi hazai politikai osztály fosztja ki őket napi rendszerességgel …

No, meg azok, akik nem vásárolnak külföldi terméket, úgy vélik, életükből csak a D-vitamin hiányzik, és lelkesen éltetik a hazai görbe uborkát.

Kimaradt?