Ambrus Attila: Előremutató megegyezés

Kiegyezésnek, beleegyezésnek is tekinthető az, hogy együttműködési szerződést írt alá a Magyar Polgári Párt (MPP) és Vincze Loránt, az RMDSZ Európa Parlamenti-jelöltje ma Sepsiszentgyörgyön. Az erdélyi magyarság egy részének oly fontosnak tekintett szimbolikus politizálás jegyében – amelytől egyetlen erdélyi politikus sem tekinthet el – a városi könyvtár Gábor Áron termében kötötték meg a nyertes-nyertes játszma alkuját.

Vincze Lorántnak is fontos, hogy támogatóként megnyerje az MPP-t, hiszen ahhoz, hogy a jelöltlistán másodikként szerepelve mandátumhoz jusson, minden szavazatra szükség van. Főként, hogy megjósolni is nehéz, mekkora lesz a részvétel a referendummal összekapcsolt EP-választáson.

Az MPP is válaszúthoz jutott. Miután nem sikerült jelöltjét az RMDSZ-lista bejutó helyére beszuszukálni, egyesekben felmerült az RMDSZ-től való eltávolodás gondolata. Igaz, ez mindenki – de főként az MPP – számára sem jelentett volna jó megoldást. Az RMDSZ-nek így nem sikerült volna a választói előtt kétségbevonhatatlanul bizonyítania, hogy a Kárpát-medencei összefogás érdekében sikerrel lépett fel. Ám az MPP-nek ennél is rosszabb lett volna. Rásüthették volna a bélyeget, hogy miatta nehezült meg az EP-választási kampány legmozgósítóbb terve. Ez az MPP magyarországi partnerei előtt sem lett volna jó ajánlólevél, nem is szólva arról, hogy ugyancsak megnehezítette volna a kisebbik erdélyi magyar politikai alakulat alkupozícióját a jövő évi helyhatósági, illetve parlamenti választásokon. Mert ha jobb eredményt akar elérni, mint 2016-ban szövetkeznie kell az RMDSZ-szel.

Az MPP a felkínálkozó legjobb megoldást választotta: az RMDSZ-szel ugyan nem köt egyességet, ám a FUEN elnökével – aki történetesen az RMDSZ EP-jelöltje is – megegyeznek, hogy kölcsönösen támogatják az önrendelkezési, az őshonos kisebbségek jogait biztosító szándék érvényesülését a következő időszakban az Európai Parlamentben. Ezt az MPP azért is megtehette, mert korábban volt a FUEN-tagja, mint az RMDSZ szövetségese. Így régi partnerséget erősített meg az egyesség aláírásával.     

Az aláíró felek elmondták, hogy hosszú hetek egyeztetése előzte meg az egyezséget, amely szerint az MPP cselekvő szerepet vállal a közelgő európai parlamenti választási kampányban, a polgári párt országos és önkormányzati vezetői segítik Vincze Lorántot mandátumot szerezni az Európai Parlamentben. Vincze Loránt cserében azt vállalta, hogy  képviseli a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezését, és aktívan támogatja annak sikerre vitelét, hiszen a Minority SafePack és az SZNT kezdeményezése kölcsönösen erősítik egymást. Így kívánják európai szintre vinni az autonómia ügyét. Mezei János, az MPP elnöke szerint is fontos, hogy elképzeléseik eljussanak az európai intézményekhez is. Ugyancsak lényegesnek nevezte azt a nemzetpolitikai gondolatot is, amelyet Orbán Viktor közvetített, s amelynek jegyében megkötötték az együttműködési megállapodást

Vincze Loránt üzenete – azt kérte, hogy minden erdélyi szervezet és párt álljon be a magyar jelöltlista mögé, hiszen közös érdek, hogy maximalizálják az európai parlamenti képviseletet – talán elgondolkodtatja azokat, akik az RMDSZ-lista ellen kampányolnak.

Nincs más út, csak az összefogás. Az MPP ma bizonyította, hogy megértette ezt. A választási siker pedig meggyőzheti az erdélyi magyarokat, hogy legcélravezetőbb azokat támogatni, akik nyertes-nyertes játszmába kezdenek.

Kimaradt?