Bogdán Tibor: Băsescu közös gyermeke lányával

Beteges dolgokat művel a politika, főleg minálunk. Újabb perverzitása: apa és lánya közös gyermeke. A kisbabának Traian Băsescu nagyobbik lánya, Ioana Băsescu az anyja, a papa viszont nem más, mind saját édesapja, Traian Băsescu államelnök.

Ioana Băsescu ugyanis joggal tekinthető a kisbaba, a Népi Mozgalom anyjának, hiszen annak idején a „márkanevet" ő védette le a találmányi hivatalnál. Most pedig fény derült az apára is. Az információ pedig hiteles, hiszen a kisbaba „nevelőapja" – ahogyan azt a politikai életben mondják: elnöke – nevezte nevén.
A kedves papa, gyakori szokásához híven, most is vendéglőben ült, itt ismerkedett meg a Népi Mozgalom nevű kisbabájával; és jobb híján a vendéglői asztalra esküdött, hogy az elkövetkezőkben törődni fog vele, bár nevelésébe – vezetésébe – nem kíván közvetlenül beleszólni.

A vendéglő egyébként a papa régi ismerősei közé tartozott: korábban például, még megbonthatatlan, testvéri egységben Vasile Blagával, Radu Berceanuval, Adriean Videanuval parolázott itt; és akkoriban még kedvenc pártja, a demokrata liberálisok politikusaival a terített asztal rámolta le lassan az ország – akkor még úgy-ahogy terített – asztalát. Ugyanebben az étteremben jelentette be – kézenfogva – pártja jelöltjeként Vasile Blagát Bukarest főpolgármesteri tisztségére.

A „kisbaba" rokonsága viszont nem tisztázott. Apja és nevelőapja szerint nem akarnak párttagokat a rokonságban, akik azonban máris megtréflizték ezt az elvárásukat. Sőt, több pártot is megjárt politikusok szintén bekerültek a családba: mint például Cristian Diaconescu, aki a szociáldemokratáknál kezdett, majd átment az Országos Szövetség Románia Haladásáért nevű pártba, hogy aztán most pártmentes politikussá váljék a Népi Mozgalom bölcsőjénél.

Vagy mint a búvár Dorel Onaca, aki Szociáldemokrata Párt, a Nagy-Románia Párt és a Demokrata Liberális Párt vizeiben végzett mélyúszást.

De a rokonságban több pártszimpatizáns is akad, nem beszélve Traian Băsescu államfő teljes tanácsosi karáról. És ott van a parasztpárt, a nemzeti liberálisok majd a demokrata liberálisok Curtea de Argeş-i volt polgármesterének lánya, Elenina Nicuţ, akinek viszont „pártillatát" már régebben elvette az a 15 ezer lej, amellyel a demokrata liberálisok választási kampányát megtámogatta. Az elnök-nevelőapa valószínűleg ilyen „pártillatú" szamaritánust emlegetett annak a (meg nem nevezett) bukarestinek a személyében is, aki házát nagylelkűen felajánlotta a kisbaba lakásául.

A kisbaba – legalább is kisbabaként – politikamentes. Persze bármikor párttá cseperedhet, ugyanolyan észrevétlenül, mint hogyan a népakarat – a demokrata liberálisok számára kötelezővé tett szavazatokkal – a kedves papa kisebbik lányát, Elena Băsescut manökenből európai parlamenti képviselővé tette.

Kimaradt?