Ambrus Attila: Jelmondat, szó, szó, szó...

Abban semmi meglepő nincs, hogy minden EP-képviselőre ácsingozó párt ellopta a rajtot, kampányolnak reggel, délben, este. Az azonban már furcsa, hogy mennyire mellétrafáltak, amikor jelmondatot választottak ők vagy a szép pénzért szlogent szerző PR-szakértők. Nem mintha a PR-tanácsadók egyébként jól dolgoznának, gondoljunk csak a magát antikommunistának feltüntető Plusra, amelynek fiatal titánjai eddig jobbára csak arról győztek meg, hogy van bennük valami spiritusz, ami a kommunistákra emlékeztet: a totalitarista beidegződés. (Álljon itt két állításomat bizonyító példa: a kötelező évi kétnapos múzeumlátogatás a korrupció emlékhelyére és a kötelezővé tett abortusz az alacsony jövedelmű családoknak.)

De ha valami elvinné az európai román állampolgárok kedvét a szavazástól, az a jelmondatok. Amelyekről vagy hétpostáról látszik, hogy nélkülöznek mindenféle pozitív üzenetet, vagy furcsa asszociációkra vezethetnek.

Talán az RMDSZ jelmondata az egyetlen, amely nem lomboz le teljesen. Ám elindítja azt a kognitív gondolkodási folyamatot, amely nem mindenkinél vezet felhőtlen derűlátásra: Erős Európát, fejlődő Erdélyt. És itt mindjárt az Európa szóval gyűlhet meg a bajunk. Milyen Európát kell megerősítenünk szavazatunkkal? Az amerikai progresszív baloldalra hajazó, posztmodern polkorrektségre esküvő, a keleti területeket provinciának tekintő Európát. Vagy a régiók, népek Európáját, ahol a különbözőség és az együttműködési szellem jelenti az alapot? Az erős, a másságot eltipró Európa nem gyengíti-e meg még jobban Erdélyt. Majd kiderül!

Írtam fenntebb, hogy a búsásan megfizetett PR-esek szerezték a jelmondatok némelyikét. Például a Nemzeti Liberális Párt kettős jelmondata Trump sikeres jelszavára utal: Románia első sorban. Úgy tűnik, Ludovic Orban pártelnök nemcsak magyarul felejtett el, de angolul is, mert szerinte ez nem azt jelenti, mint az America first. Azt jelenti. Talán javíthattak volna a dolgon, ha vesszőt tesznek a Románia szó után, így azt üzenhették volna választóiknak, hogy az országot az EU első sorában található államok közé szeretnék emelni.

Az ALDE kijelenti: Romániát megbecsülik az EU-ban! S akkor mi van? - kérdezi a jámbor ALDE párti választó. Ah, semmi – válaszol a párt –,  hiszen mindenki tudja: ALDE annyi mint Tăriceanu, fölösleges a szót szaporítani, még fölöslegesebb gondolkodni, egy mindenkiért, mindenki egy vezérért.

A PMP a székelyek nagy barátjának, a magyarellenessé lett Traian Băsescunak a pártja, néhány embert meghívott a politikai homokozójába játszani. Így a jelmondata is szájbarágós: Együtt Európában! Hirtelen Elena Udrea, az ex-elnök ex-üdvöskéje jut eszembe: vajon rá is gondolt a PMP, vele is együtt, akkor is, ha Costa Rica boldogabb ország, mint az EU?

Utoljára hagytam a legszerencsétlenebb választást. A szociáldemokraták azt üzenik: Románia jobbat érdemel!

Náluk biztosan jobbat, de hajlok rá, hogy a liberálisoknál, az ALDE-nál, a PMP-nél is jobbat. Erről az RMDSZ is tudna mesélni.

Kimaradt?