Sike Lajos: Előd jól megpofozta Viktort

Lakossági fórumot tartott az elmúlt napokban Szatmárnémetiben a Jobbik. Lévén magam is itteni lakos, elmentem, hogy halljam, milyen okosokat mondanak.

A szatmáriakat ismerve, nem lepődtem meg, hogy az újságokban is előre meghirdetett esemény nem örvendett osztatlan sikernek. Olyannyira nem, hogy a szervezőkkel és újságírókkal együtt legfeljebb tizenöten voltunk, ami azt jelenti: mindössze öt-hat ember, ha úgy tetszik gyalogos jöhetett spontán módon vagy tudatosan, mert kíváncsi volt a Jobbik nemzet- és világmegváltó eszméire. A helyi bélyeggyűjtők vagy akár a papagájtenyésztők összejövetelén ennek a sokszorosa szokott lenni.

Számomra inkább az okozott meglepetést, hogy a már korábban megalakult szatmári (fiók)szervezet vezetője egy református pap, pontosabban az a Balviszki Sándor, aki két cikluson át az RMDSZ városi tanácsosa volt.

Mellesleg, de nem mellékesen, ez az eset is azt bizonyítja: nem valami alapos az érdekvédelem káder-kiválasztása, ha ilyen emberek, mint Balvinszki tiszteletes, akiről korábban is ismert volt, hogy ha kell, balhék árán is, de nagyon szerepelhetnék, a negyvenezer szatmári magyart nyolc éven át képviselhette a városházán. Minden utcasarkon találni nála jobbat, tartásosabbat.

Szóval annyira érdektelen volt a lakossági fórum (jóllehet a Friss Újság – ők tudják, miért – fényképes beharangozót adott Novák Előd országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnökének szerepléséhez), hogy kénytelen-kelletlen, magam többször is kérdeztem.

A fiatal, erőteljes vezérhelyettes mondott érdekes dolgokat is, néha meg éppen az volt érdekes, ahogyan kitért egy kérdés elől vagy éppen nem válaszolt rá semmit.

Kissé meglepett,hogy a Fidesz elnökéről valósággal leszedte a keresztvizet. Főleg a Romániával és az itteni magyarokkal kapcsolatos magatartása ürügyén. Azt nagyon sok erdélyi magyar tudja, hogy Orbán Viktor könnyen aláírta annakidején Románia uniós csatlakozásának magyarországi jóváhagyását, lényegében semmi feltételt nem szabott. ( Nem úgy a románok, két éve, amikor Szerbia uniós tagjelöltségét jóváhagyták!)

Novák Előd szerint akár a hazaárulás fogalmát is kimeríti az a könnyelműség, ahogy Orbán Viktor az erdélyi magyarok érdekeit említett aláírásával feladta. Bár előzőleg többször is nyíltan hangoztatta: mindaddig nem lesz aláírás, amíg az itteni magyarok nem kapják meg az őket megillető jogokat. Mégis egyből lett, jóllehet se önálló magyar egyetem, se az autonómia vagy ennél kisebb vívmányokat nem kaptunk.

A jobbikos honatya különösen szomorúnak tartja, hogy egyetlen fideszes képviselő se mondott akkor nyíltan ellent a vezérnek. Az meg egyenesen felháborító, hogy mindezek után a Fidesz az erdélyi magyarok legnagyobb barátjának, sőt megmentőjének nevezi magát!

Sokat foglalkozott Novák Előd az Unióval, főleg annak káros hatásával. ”Ugyanaz, mint a Szovjetunió volt, parancsol, diktálja a feltételeket, megvonta az ország függetlenségét. nyugati béreket és életszínvonalat ígért, miközben csak az árakkal értük őket utol.” Ha hatalomra kerülne, a Jobbik azonnal kilépetné onnan Magyarországot, hogy végre független legyen.

Ám, hogy mi lenne utána, ezzel kapcsolatban már nem voltak biztos válaszai a neves vendégnek. Például arra, hogy mit tehetnek, ha az unióval együtt a multik is kivonulnak az országból, honnan lesz hírtelen többszázezer vagy éppen millió új munkahely. Aztán mi lesz a nemzetegyesítésből, ha a határon túli magyarok ismét csak útlevéllel mehetnek Magyarországra és Európa legtöbb országába. A zavarból és a se ilyen, se olyan válaszból, lényegében az derült ki, hogy csak választási fogás az egész cécó, a Jobbik se gondolja komolyan az unióból való kilépést.

Vagyis nem lettem se jobb, se okosabb, s a végén már bántam, hogy miért nem mentem inkább szőlőt kötözni.

Kimaradt?