Ambrus Attila: LCK – sem vele, sem nélküle

Bogdán Tibor tegnapi jegyzetében itt leírt Abszurdisztánhoz méltó az, ahogyan Laura Codruța Kövesi (újabban, jó lenne tudni, hogy miért, a hazai sajtóban: Kovesi, ahogyan azt Bíró Béla éles szemmel kiszúrta itt) uniós főügyészi karrierje lázba hozza vagy megbetegíti a romániai politikai osztály csúcsragadozóit és csahos ölebeiket, a hírtelevíziók médiaguruit és meghívottjaikat.

Ludovic Orbán, aki 2013-ban még Traian Băsescu méltó utódjává degradálta Victor Pontát, amiért LCK-t ismét a korrupcióellenes ügyészség főügyészévé jelölte, ma már ünnepel, és a román nép nagy győzelmeként könyveli el LCK EP-bizottsági győzelmét.

Liviu Dragnea nem nyilatkozik, ő már jó előre bejelentette, hogy az uniós főügyészi tisztség elnyeréséért folyó versengés nem több egy politikai euróviziós versenynél. Helyette a szocdemek házitelevíziói folytatják – jobb ügyhöz méltó buzgalommal – az LCK lejáratására irányuló próbálkozásaikat.

Az uniós főügyész kilétének kérdése így vált belpolitikai tölténytárrá, és mindenki meggondolatlanul tüzel minden irányba. A nemzeti liberálisok lábon lövik magukat, ha nem hagynak fel azzal a gondolatukkal, hogy LCK uniós sikereit politikai váltópénzként hasznosíthatják. A szociáldemokraták hisztije pedig előbb-utóbb az uniós partnerek ingerküszöbét is eléri. Ráadásul teljesen fölösleges a hisztérikus ellenkezés, mert akinek szeme van, látja, hogy a főügyészi állás betöltése politikai alkuk eredménye lesz, és semmiféle szakmai szempont nem nyom a latba a végkimenetel szempontjából.

Ráadásul az Európai Főügyészség működését – erre utal annak szabályzata – sokkal erőteljesebben befolyásolják majd a létrehozását elfogadó országok kormányai, mint a főügyész. Ez lehet az oka annak, hogy néhányan Németország okos manőverezését sejtik a saját jelöltjük mögül való kivonulásban, illetve LCK támogatása mögött, és francia–német versengést sejtenek az EP-bizottságok szavazásainak kimenetele láttán. Nem kizárt, hogy nagypolitikai játszmák zajlanak a háttérben, s ezért annyira penibilisek a szociáldemokraták lejáratási kísérletei. Nem Liviu Dragnea az európai nagyhatalmak célpontja, ő nem sokat számít, amiként az Európai Főügyészség döntéseinek meghozatalakor is valószínű annyit fog számítani a román állam szava, mint most, amikor süket fülekre talál Brüsszelben Tudorel Toader ellenkezése LCK jelölése miatt.

A Brüsszelben történteket hideg fejjel elemezve megállapíthatjuk, hogy ott ugyanolyan politikai döntés születik majd, mint amilyen az igazságszolgáltatás működését befolyásoló hazai döntések ellen szót emel az EU. A döntés, az alku lehet már korábban megszületett, s ebben sem a román államnak, sem LCK-nak nem jutott szerep. Talán csak Klaus Johannisnak, elnézést Iohannisnak oszthattak kártyát, lehet, mert előre tudta az eredményt, azért nem látszott annyira az öröm az arcán Kövesi sikere hallatán, mint Augustin Lazăr főügyész képén.

Az is könnyen meglehet, hogy azért volt az is, hogy ügyet sem vetettek LCK megdöbbentő válaszára, hogy a korrupcióellenes ügyészség által inkrimináltak alig tíz százalékát találták ártatlannak. A nagypolitikai érdekekre figyelő brüsszeli bürokratáknak mit sem számít az, hogy néhány tucat ember házassága, karrierje, élete kettőbe tört az LCK által irányított DNA és az azzal törvényt szegve együttműködési szerződést kötő titkosszolgálatok miatt.

Igaz, nekünk – egyszerű európai polgároknak – sem számít, nem hoz sem elégtételt, nem okoz sem bosszúságot, ha Laura Codruța Kövesi vagy újabb nevén Laura Kovesi lesz az uniós főügyész. Az sem, ha nem lesz az. Miként az sem, ha a szociáldemokratákat a liberálisok váltják Románia, ez az egyre inkább elszabadult ágyúnaszád kormányánál.

Kimaradt?