Farkas István: D(NA)-vitamin

A kellemetlenkedő kémekre költött pénz egy részét a jövő nemzedékének az egészségére kellene fordítani – mondta Liviu Dragnea, intett a kormányfőnek, akinek a hangütés már megszokott volt, a tartalom pedig nem számított. Így vált a gyermekek D-vitamin ellátása nemzetbiztonsági kérdéssé. Az viszont, hogy az úgynevezett gyereknevelési pótlék a nevetséges 84 lejről 200 lejre nőjön, a felsőházban már lelkiismereti kérdésnek és jelentős gazdasági kockázatnak minősült.

Ezekkel a hírekkel szembesülve felidéződnek a sokszor hallott vádak: a hírszerzés a korrupcióellenes ügyészséggel összefonódva, párhuzamos államot hozott létre, koholt vádak alapján, politikai érdekek mentén ítéltek el politikusokat és üzletembereket. Valóban fontos a D-vitamin adagolás, de ez nem kormányzati, hanem orvosi kérdés. Semmiképpen sem kormányfői vagy pártelnöki feladat erről dönteni. Ha erről döntenek, és nem arról, ami viszont a hatáskörükbe tartozik – például a gyermeknevelési támogatás növeléséről –,  akkor azt úgy hívják, hogy pótcselekvés és porhintés. Dragnea azt nyilatkozta: „Azt akarom, hogy egy ésszerű, de fontos összeg kerüljön át a titkosszolgálatoktól az egészségügyhöz.” Egyes szám első személyben beszélt, de ilyen kérdésben pártelnökként nem hozhat döntést.

Nem kenyerem a kémek melletti kiállás, de ami az utóbbi napokban zajlott kormányszinten, nagyon olcsó kampányfogás. Ha csökken a biztonsági szolgálatok, a SRI–SIE–SPP költségvetése, csak újabb front nyílik a 2016 óta tartó háborúban. A kémek kivéreztetése teljességgel logikátlan, hisz nem azért ítéltek el több politikust, mert több pénzt kapnak és nagyobb volt a motivációjuk. Hanem azért, mert ez volt az parancs. A parancsot pedig végre kell hajtani. Nyilván, ott van a titkos megállapodások kérdése, amelyek hosszú éveken keresztül átszőtték a titkosszolgálatok és az igazságosztást végző szervek munkáját – de az alkotmánybíróság megállapításán, illetve néhány kormánypárti hőbörgésen túl nem történt semmi konkrét intézkedés. Ezzel kapcsolatban kellene valami érdemi javaslattal előrukkolniuk a kormánypártoknak.

De nehéz lesz kikecmeregniük a saját maguk által összedagonyázott mocsárból a szociáldemokratáknak. A korrupcióellenes harc arca, Laura Codruța Kövesi ugyanis egyre biztosabb léptekkel halad az EU korrupcióellenes ügyészsége felé. Ő már készíti a köteleket, és nagy valószínűséggel leokézzák ezt a nyugati kancelláriák. Sejtjük, hogy mi megy végig az áramköreiken. És sejthető, hogy mitől tartanak a szociáldemokraták: van egy nő, aki a vadnyugatnál is keményebb Balkánon remek tisztogatást végzett, és Romániában hiába váltották le, hiába szabadultak meg tőle. Európai szinten tér vissza. A napnál is világosabb, hogy Kövesi támogatást és garanciát kapott. Ha kinevezik, nincs az a politikai vitaminbomba, amellyel túlélne Liviu Dragnea. A megalakulás előtt álló EU-s intézmény ugyanis amolyan tagállamok fölötti ügyészség lesz, amelynek intézkedéseitől nehezebben tudnának megszabadulni a hazai korrupt politikusok. Amely Kövesi vezényletével egy kis titkosszolgálatszagú hátszéllel egyszerűbben gyűjtené a skalpokat Romániában, mint a rendőrség az izotóppal megjelölt csúszópénzt.

A nagyképből természetesen nem hiányozhat Klaus Iohannis államfő sem, neki van a legnagyobb veszítenivalója, ha Kövesi nem ülhet be az EU-s intézmény élére. Ha Kövesi mégis hazajönne, és indulna a választásokon, ő lenne az, aki komolyan megszorongathatná az újrázni készülő elnököt. Így nem menne csodaszámba, ha Klaus Iohannis, aki egyébként is enyhén szólva bepipult egy jó ideje a szociálliberális koalícióra és persze ezzel együtt Liviu Dragneára, újabb támadást intézne, és ezúttal még szorosabbra fogná a gyeplőt annak érdekében, hogy titkosszolgálattól vádhatóságig minden szál nála fusson össze, amivel a DNA tulajdonképpen semmit nem veszítene. (És nem vesztődnének el a Kövesi PSD-szerinti dossziéiai sem.) . Így fordulna át a D(ragnea)-vitamin DNA-vitaminba, amely megerősítené az egyébként is „hastagrezist” vádhatóságot. Ezt nevezik teljes pályás letámadásnak, sokan veszthetnek rajta.

Kimaradt?