Bogdán Tibor: Szociáldemokrata dumaszínház

Bár a húszmilliós Romániából már legalább 4-5 millió ember menekült külföldre – és legtöbben már nem is szándékoznak hazatérni –, Liviu Dragnea legutóbbi, másfélórás stand-up comedy-jét (magyarul talán dumaszínháznak fordíthatnánk), követően alighanem még többen kezdtek el csomagolni. A stand-up comedy szópárost nem én találtam ki, maga Liviu Dragnea jellemezte így pártja Országos Tanácsán elhangzott beszédét, amelynek során elcsevegett a hallgatóságával, nevükön, becenevükön szólította meg a teremben levő párttagokat, minisztereket, osztotta ki közöttük a feladatokat, panaszkodott, hogy megitták előle a vizet, a nagynyilvánosság előtt ledorongolta Marian Oprisant hosszú beszédéért, heherészgetett és megkérdezte azt is a testület tagjaitól, unják-e a beszédét, joggal bízva a szolgalelkű „neeeem” válaszban.

Ez a beszéd nem a legnagyobb politikai párt elnökének, a kormány tulajdonképpeni vezetőjének, a képviselőház elnökeként az ország harmadik legfontosabb emberének az ország ellenségeire való komoly figyelmeztetésére, mint inkább gyomorbajos főkönyvelők amatőr humorfesztiváljára emlékeztetett…

Szóval mindennek alapján a szociáldemokratákhoz ugyancsak közelálló publicista, Ion Cristoiu sem tudta eldönteni, hogy a szociáldemokrata pártelnök bedrogozott-e vagy csak egyszerűen felöntött a garatra…

Egy felelősségteljes politikus (milyennek Liviu Dragnea tartja magát) nem jókedvűen anekdotázgatva beszél olyan fontos témákról, mint a legfőbb állami méltóságnak, Románia elnökének a hazaárulása és szólítja fel az illetékeseket a hivatalos eljárás megindítására; és rendes körülmények között korántsem ócska humorizálgatással sorolja fel Románia számos (vagy még inkább: számtalan) hazai és külföldi ellenségét és kér ellenük törvényes intézkedéseket.

A kedélyességnek már csak azért sincs helye, mivel Románia rosszakarói nem akárkik közül kerülnek ki, amint az Dragnea szavaiból is kitűnik. Az országnak – egészen pontosan Liviu Dragneának – meg kell küzdenie  hazaáruló Klaus Iohannis mellett az őt bebörtönözni akaró ügyészekkel, a bírókkal, a titkosszolgálatokkal, az Európai Unió vezetőivel, a Dragneát semmibe vevő Donald Trumppal, a gyermekek és felnőttek egészségét mérgezett élelmiszerekkel romboló élelmiszerláncolatokkal, a multinacionális vállalatokkal, a telefontársaságokkal, a kapzsi bankokkal (bár az nem derül ki a pártelnök felsorolásából, hogy a teljes mértékben román kézben lévő CEC- és Transilvania Bank is közéjük tartozik-e), a romániai valóságokat az európai fórumok előtt feltáró, azaz Romániát beáruló romániai ellenzéki és európarlamenti politikusokkal – ó, még felsorolni is nehéz, hát még megküzdeni ennyi szembenállóval!

Ráadásul Liviu Dragnea, burkoltan ugyan, de ellenségnek nevezte az értelmiséget is, amikor arról beszélt, hogy a férfiasságot nem a könyvesboltokban árulják. Ez a mondata bizony emlékeztet Hermann Göring kijelentéséhez, miszerint, ha a kultúráról hall, jön, hogy előrántsa a revolverét.

Egyébként nem tekinthető a véletlen művének, hogy e beszéde alapján politikai megfigyelők nemzetiszocializmussal, „fasiszta-bolsevik reflexekkel”, nyugat- és Európa-ellenességgel, rasszizmussal, idegengyűlőlettel, intoleranciával vádolják Liviu Dragneát és a Szociáldemokrata Pártot. Amely egyébként tapssal fogadta a szociáldemokrata kiskirály Marian Oprișan szavait is, miszerint 2019-től román nemzetiségű elnöke kell hogy legyen Romániának.

Ebből aztán a nemzeti kisebbségek is levonhatják a kellő következtetést – bár igaz, a „román nemzeti érdekek ellenségéről”, az autonómiát követelő és Erdély elszakítására törekvő romániai magyarságról most tételesen nem esett szó, mivel a szociáldemokraták jelenleg nem nélkülözhetik az RMDSZ parlamenti támogatását.

 Szerencsére a szociáldemokraták – feltehetően hallgatva a párt főtitkára, Codrin Ștefănescu felszólítására, miszerint figyeljék figyelmesen Liviu Dragnea történelmi jelentőségű beszédét – nyomban reagáltak a pártelnök szavaira, és alig két nappal a „dumaszínház” után már be is jelentettek jó néhány adót Románia ellenségei ellen, ügyet sem vetve arra, hogy kormánya parlamenti beiktatásakor Viorica Dăncilă miniszterelnök leszögezte, semmilyen új adót, illetéket nem vezetnek be. Sem barátok, sem ellenségek ellen. A pénzügyminiszter viszont máris arról beszélt, hogy a bankoknak jövő évtől „kapzsisági adót” kell majd fizetniük, és korlátozni fogják az energiaárakat is.

A többnyire az iskolázatlanabb rétegekből kikerülő szociáldemokrata szavazók nyilván tapsolni fognak az országot kiszipolyozó multicégek, bankok, gyermekmérgező élelmiszerláncok és Románia egyéb ellenségei megleckéztetésén. Őket nem érdekli, hogy elérkezett az év vége és Romániának még mindig nincs 2019-re szóló költségvetése. A lényeg szerintük az, hogy a miniszterelnök több szabadnapot adott az ünnepekre…

Csakhogy tudnivaló, hogy az energetikai vállalatok, a bankok, a multik az ily módon kirótt adókból származó veszteségeiket az állampolgáron hajtják majd be. Főleg, hogy ezekről az adókról a kormány egyáltalán nem tárgyalt az érintettekkel. Erre ideje sem lett volna, hiszen azonnal teljesíteni kellett a pártelnök utasításait. Az állam bevételhez jut – az állampolgár pedig fizet, érdemes tehát tapsikolni.

Persze, azért az államnak azon is érdemes lenne elgondolkodnia, mondjuk a „kapzsisági adón”, hogy a kormánynak a költségvetési hiány fedezésére idén mintegy hatmilliárd euró kölcsönt kell felvennie – éppen a „kapzsi bankoktól”, amelyek a plusz adó miatt most már még nagyobb kamattal hiteleznek, hiszen eddigi bevételeik biztosításához most már még kapzsibbá kell válniuk.

Az új adók pedig a tervek szerint január elsejétől már életbe is lépnek – a nyugdíjemelést azonban január elsejéről szeptember elsejére halasztották el.

A külföldi beruházókat minden bizonnyal elriasztják a semmiből támadt új intézkedések, bár Bukarest évek óta kiszámítható törvénykezést ígér. Hogy ez konkrétan mit is jelent? Nos, a kis- és közepes vállalatok munkáltatóinak statisztikája szerint 2018-ban 862 általános érvényű jogszabályt – egyebek között 309 törvényt, 18 sürgősségi kormányrendeletet, 428 kormányhatározatot – fogadtak el és akkor még nem számítjuk a minisztériumok, ügynökségek által kiadott rendeleteket.

A román államfő, hazai és külföldi gazdasági megfigyelők úgy vélik, az új adók bevezetése nyomán a politikai élet után káosz uralkodik majd el a gazdasági életben is. Az tény, hogy Liviu Dragnea beszéde után jelentősen zuhant a bukaresti értéktőzsde, amely egyetlen nap alatt elveszítette idei nyereségeit.

És mindezt miért? Pusztán azért, hogy Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu, néhány más, korrupt kiskirály megszabaduljon a börtönbüntetéstől.

Kimaradt?