Szász István Szilárd: Nem anya szülte

Embertelen a 19 éves influencer, Miquela Sousa története. A brazil-amerikai származású egzotikus szépség másfél milliós követőtáborral rendelkezik az Instagramon, ahol Lil Miquela néven ismerik. A Los Angeles-i, nagy népszerűségnek örvendő lány kortársaihoz hasonlóan szereti a szép ruhákat, érdekli a divat és még a társadalmi igazságosság is foglalkoztatja. Zenerajongó, már saját száma is jelent meg. Népszerűségét arra használja, hogy saját életét és a trendeket bemutassa. Olvas, utazik, más influencerekkel lóg együtt, szelfiket készít. A nagy márkák is felfedezték maguknak, olyan divatházak ruháit viseli, mint a Prada, a Proenza Shouler, vagy a Diesel. Miquela kiáll többek között a muszlim kisebbség és a menekülteket segítő szervezetek mellett. A Time magazin beválogatta az internet 25 legbefolyásosabb embere közé.

Élete legnehezebb hete volt saját bevallása szerint, amikor idén áprilisban feltörték az Instagram-fiókját. A hacker egy szőke szépség, Bermuda volt, aki szintén Instagram-sztár, bár százhúszezres követőtáborával a nyomába sem érhet Miquelának. Bermuda világszemlélete láthatóan homlokegyenest ellenkezik Miquela nézeteivel. A szőke ideál nyíltan Trump-párti, rasszista beütésű, fehér felsőbbrendűséget hirdető influencer. Bermuda törölte Miquela korábbi bejegyzéseit, és azt írta, hogy addig nem adja vissza a fiókját, ameddig Miquela nem mondja el az igazat.

És hogy mi az igazság? Miquela végül vallomást tett: „nem ember vagyok”. Nem, Miquela nem is földönkívüli. Ő az első számítógépes technológiával (computer generated image - CGI) elkészített influencer. A kitalálója egy Los Angeles-i startup vállalkozás, a Brud. A szemfülesek persze már korábban tudták, legalábbis sejteni vélték, hogy a szeplős szépség valójában nem is valódi. Legkésőbb áprilisban azonban a kevésbé éber követők is be kellett lássák, hogy az animációs karaktert nyújtó „filter” Miquela képein nem egy szűrő: teljes egészében virtuális személy. Miquela készítőinek azért sikerült mégis sokáig megtéveszteni a karakter követőit, mert a kitalált lány úgy viselkedett, mint egy normál tini lány, a képein pedig valódi emberekkel, valódi környezetben jelent meg. A készítők ügyesen alkalmazták a kevert valóság sajátosságait. A valódi környezetet jól megkomponált virtuális elemekkel, népszerű márkákba bújtatott CGI influencerrel egészítették ki. Ugyanakkor a valóságot is „meghackelték” a valótlannal.

A drámának azonban koránt sincs itt vége. Ugyanis nemcsak Miquela, hanem az őt széttrolkodó Bermuda is tervezőinek köszönheti eszményi szépségét. Ő maga is virtuálisan létrehozott személy. A hackelést követő bejegyzései szerint őt és Miquelát is a zseni Daniel Cain, a Cain Intelligence nevű cég alapítója hozta létre. Már ha létezik egyáltalán Cain és a cége. Mert közben kiderült, hogy a szálak a Brudnál futnak össze. Hogy a hackelés „belső” munka volt, a követők újbóli beetetése. Azóta Miquela és Bermuda rendszeresen „összejárnak”, közös képeken szerepelnek. A csapatuk is bővült, egy ideje blawko22 is csatlakozott hozzájuk. Egy kisebb virtuális infuencer univerzumot hoztak létre.

Aki most rákattintott a profiljaikra, méltán gondolja, hogy világos: ezek nem emberek. Esetleg jobban sikerült Sims avatarok. Az ő figyelmükbe ajánlom Shudut, a virtuális fekete szupermodellt. Az ő képei egy fokkal realisztikusabbak. De tovább is mehetünk. Egy hónapja volt sajtóhír, hogy a kínai Xinhua és a Sogou keresőmotor-cég közösen létrehozta azt a mesterséges intelligencián alapuló hírolvasót, amit egy valós személyről mintáztak, azonban a híreket már a személy virtuális változata „mondja el”.

Többet én most nem is írnék. Lil Miquela szóvivőjének szavaival búcsúzom. „Azt gondolom, az egyetlen esélyünk az, hogy kollektíven megtanítjuk szeretteinket a kritikus gondolkodásra és arra, hogyan észleljék a félretájékoztatást.”

Kimaradt?